Bekijk het origineel

Hartehulp kookboek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Hartehulp kookboek

3 minuten leestijd

Door Margriet van Reeden Weinig zout en vet, dat zijn de be- ' langrijkste voedingsadviezen voor hartpatiënten. In de voor- en nazorg van mensen die aan het hart zijn geopereerd zitten nogal wat witte vlekken wat de voedingsgewoonten betreft. De Vereniging Voor- en Nazorg bij hartoperaties en hartziekten in de regio Nijmegen/Arnhem heeft daar wat aan gedaan. Een speciaal Hartehulp kookboek dat verantwoord koken voor hartpatiënten makkelijker m^akt, zag onlangs het licht.

Volgens de voorzitter van de vereniging Th. Wolff is er voor hartpatiënten weinig vooriichtingsmateriaal. „De kookboeken van de Hartstichting zijn er natuurlijk, maar daarin wordt alleen gesproken over koken met weinig zout, maar niet zónder".

De samenstelling van het boek is gebaseerd op de dieetlijsten die door de diëtisten uit ziekenhuizen worden verstrekt bij het ontslag van de patiënt uit het ziekenhuis. Vaak kwamen degenen die thuis moesten koken in de problemen. Het bleek niet zo eenvoudig om een goede, smakelijke maaltijd op tafel te zetten voor de ex-patiënt.

Het boek is niet alleen bestemd voor hartpatiënten en hun omgeving, maar ook voor een ieder die gezonder wil gaan leven. De tekeningen in het boek en de omslag zijn gemaakt door de 16jarige scholier Marcel Gremmen.

Het boek is zeker de moeite waard om door meer mensen gekocht te worden dan door alleen bewoners van de regio Nijmegen/Arnhem. Helaas is het

HU mRTEHULP
VAN DE VERENIGING: VOOR-m NAZOKG ^ey HARTOPERATIES er. HARTZmiCTEN^_ REGIO NUMEGÊN/ARNHEM' boek (nog) niet in de boekhandel verkrijgbaar. Wel kari men het boek, dat slechts ƒ 6,- kost, bestellen bij de vereniging. Er komt dan ƒ 5,- verzendkosten bij.

Adres: Fahrénheitstraat 2, Postbus 6681,6503 GD Nijmegen, tel. 080567728.

Enkele voorbeelden van lekker koken voor hartpatiënten.

Kip in römertopf
300 gr. mager kippevlees, peper, paprikapoeder, kerrie, 114 winterwortel, 150 g champignons, '/iprei, 4 tomaten, 1 ui, laurier, tijm, oregano, 114 liter ongezouten bouillon, I römertopf

Zet de römertopf 10 minuten onder water. Bestrooi het vlees met peper, paprikapoeder en kerrie. Snij de groenten en doe deze samen met het kippevlees en de kruiden in de römertopf. Overgiet het geheel met de bouillon. Sluit de römertopf en zet deze in het midden van een koude oven. Zet de oven aan en laat kip en de groenten gaar worden. Verwijder na 45 minuten de deksel en laat de römertopf nog 5 minuten in de oven staan. Haal het laurierblad eruit.

Krokante aardappelkoek
300 gr. aardappels, 2 uien, 200 gr. champignons, Vi bosje peterselie, 2 eieren, 2 teentjes knoflook, nootmuskaat, peper, 2 eetlepels olie of margarine.

Schil de aardappels en rasp ze. Snij de uien en de champignons in stukjes. Hak de peterselie fijn. Meng de aardappels, ui, champignons en geklopte eieren bij elkaar en voeg de knoflook, peterselie, nootmuskaat en peper toe. Verhit de olie (of margarine) in een koekepan en doe de aardappelmassa erin. Bak dit in ongeveer 30 minuten gaar onder af en toe omscheppen.

Griesmeelvla met yoghurt
'/2 liter halfvolle melk, 40 gr. griesmeel, 3 eettepers suiker, '/2 liter rnagere yoghurt, eventueel (gedroogd) fruit. Breng de melk aan de kook. Vermeng de griesmeel met de suiker en strooi dit al roerende in de kokende melk. Laat het onder nu en dan roeren zachtjes gaar koken in 5 minuten. Laat de griesmeelvla onder nu en dan roeren afkoelen. Vermeng de afgekoelde griesmeelvla met de yoghurt. Voeg (eventueel gedroogd) fruit toe.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 maart 1985

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Hartehulp kookboek

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 maart 1985

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken