SGP en RPF bepleiten herinvoering doodstraf
Leerling stelt „hypocriete houding" aan de kaak
DEN HAAG — SGP en RPF zijn voor herinvoering van de doodstraf. Leerling (RPF) vindt het hypocriet om wel voor abortus - de moord op het ongeboren kind - te zijn en tegelijk tegen de doodstraf. „Waarom zou een moeder wel over het leven van een ongeboren kind mogen beschikken en een rechter niet over het levan van iemand die een misdaad tegen de mensheid heeft begaan?" zo vroeg de RPF'er zich af.
Leerling zei dat gisteren toen de Tweede Kamer een wetsontwerp ter uitbreiding van het Verdrag ter bescherming van de mens behandelde. In deze uitbreiding heeft de Raad van Europa de doodstraf in vredestijd verboden. Alle aangesloten landen moeten nu deze uitbreiding goedkeuren. In de Nederlandse grondwet staat al dat doodstraf verboden is. Het militair strafrecht zal binnenkort ook in deze zin worden aangepast.
Luchthartig
Leerling grondt zijn mening over de doodstraf op Romeinen 13, waar aan de overheid de zwaardmacht wordt toegekend om de goeden te belonen en de kwaden te straffen. Doodstraf is volgens de RPF'er in uiterste gevallen verantwoord bij gijzeling, kaping, bomaanslag, hoogverraad, landverraad en moord. „We moeten ons er voor hoeden de doodstraf luchthartig in te voeren", aldus Leerling.
Van Dis hield de minister van justitie voor dat na het afschaffen van de doodstraf in 1870 Nederland tot de beschaafde naties behoorde. „Men ging echter uit van een verkeerd mensbeeld. Niemand kon toen bevroeden dat na 75 jaar, dus na de Tweede Wereldoorlog de doodstraf weer toegepast zou worden". De SGP'er concludeerde op principiële gronden dat de regering met dit wetsontwerp niet op de goede humanitaire weg is.
Nieuwe Testament
Ook Van Dam (CDA), naast Leerling en Van Dis de enige spreker, beriep zich voor zijn standpunt op de Bijbel. In het Nieuwe Testament heeft volgens hem de doodstraf afgedaan. Van Dam verwees naar de geschiedenis met de overspelige vrouw. Dr. H. Colijn, de ARP-voorman vlak voor de Tweede Wereldoorlog, had voor het verschil van het Oude met het Nieuwe Testament geen oog, zo kon uit de woorden van de CDA'er worden opgemaakt. Colijn was namelijk wel voor invoering van de doodstraf op grond van Genesis 9:6.
Schutte (GPV) was wegens een buitenlands werkbezoek niet in de gelegenheid aan het debat deel te nemen.
Minister Korthals Altes van justitie legde uit dat het bij straffen om meer gaat dan leedstoevoeging. „Het gaat ook om re-socialisatie (het weer in de maatschappij brengen)". Daarvan is bij de doodstraf uiteraard geen sprake, omdat die straf onherroepelijk is. De minister kon niet meer dan respect opbrengen voor de geloofsovertuiging van Leerling en Van Dis.
Volgende week dinsdag stemt de Kamer over het wetsontwerp.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 maart 1985
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 maart 1985
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's