Bekijk het origineel

Geen akkoord in haven over cao

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geen akkoord in haven over cao

FNV Stelt Akzoconcem ultimatum

4 minuten leestijd

ROTTERDAM — De arbeidsonrust is op verschillende plaatsen in Nederland toegenomen. In de Rotterdamse haven werd gisteren geen overeenstemming bereikt over een nieuwe raam-cao. Ook bij DSM in Heerlen is tussen directie en bonden geen akkoord in de cao-onderhandelingen. Bij Hoogovens wordt nog steeds actie gevoerd ter ondersteuning van cao-eisen. De Industriebond FNV heeft Akzo gisteren een ultimatum gesteld om het invoeren van een 36-urige werkweek af te dwingen.

Werkgevers en werknemers hebben gisteren opnieuw geen overeenstemming kunnen bereiken over een nieuwe raam-cao voor de Rotterdamse haven. De Vervoersbond FNV beschouwt de besprekingen zelfs als afgebroken door de werkgevers, hetgeen overigens door die werkgevers wordt ontkend.
De onderhandelingen liepen ook gisteren vast op het punt van de arbeidstijdverkorting (atv). De Vervoersbond FNV wil een atv van gemiddeld 2,5 procent per jaar, te financieren door de werkgevers uit de produktiviteit- en winststijging. De werkgeversorganisatie SVZ daarentegen wil dan ook de prijscompensatie wordt ingezet voor arbeidstijdverkorting. Deze organisatie weigert in het kader van de raam-cao harde afspraken te maken over atv, maar wil deze problematiek in de verschillende sectoren aan de orde stellen.

DSM
De directie van DSM en de vakbonden zijn gisteren bij de voortgezette cao-onderhandelingen in Heerlen nog niet tot overeenstemming gekomen. De voornaamste knelpunten vormen de eis van de vakbonden om bij ziekte van personeelsleden het loon tot honderd procent uit te betalen, de voorstellen met betrekking tot de arbeidstijdverkorting en het aanvullen van opengevallen arbeidsplaatsen.
De afdeling railvervoer van Hoogovens in Velsen, die zorgt voor het interne staaltransport, heeft gisteren een eind gemaakt aan de stiptheidsactie die donderdagochtend begonnen was. De koudbandwalserijen, die donderdagavond werkonderbrekingen hielden ter ondersteuning van de cao-eisen van de vakbonden, gaan hiermee op onregelmatige basis door. Dat heeft districtbestuurder H. Peperkamp van de industriebond FNV gisteren laten weten.

Ultimatum
De Industriebond FNV stelt het Akzoconcem een ultimatum tot 1 april om tegemoet te komen aan de eis van de bond om in 1986 een gemiddeld 36-urige werkweek in te voeren. „Verwerpen door Akzo van dit ultimatum zal onherroepelijk leiden tot acties in de bedrijven ingaande in de maand april", aldus bestuurder P. van de Linden in een gisteren verzonden telex aan de raad van bestuur van Akzo Nederland.
De directie van het koffie-, thee- en tabaksconcem Douwe Egberts (momenteel 3.700 werknemers) is in beginsel wel bereid tot de invoering van een gemiddeld 36-urige werkweek in 1986 om daarmee de gevolgen van de voorgenomen reorganisatie zoveel mogelijk te beperken, zo heeft bestuurder A. Lakerveld van de Industriebond FNV gisteren mede namens de andere betrokken vakbonden meegedeeld.

Zie ook RD-Accent pag. 7: Kans op fel conflict rond korter werken niet groot.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 maart 1985

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Geen akkoord in haven over cao

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 maart 1985

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken