Bekijk het origineel

Frankrijk bereidt zich voor op parlementsverkiezingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Frankrijk bereidt zich voor op parlementsverkiezingen

Resultaten in kantons stemmen regering niet optimistisch

5 minuten leestijd

PARIJS — Nu de regionale srkiezingen in Frankrijk achT de rug zijn, krijgen de Fran! politici de handen vrij om ch voor te bereiden op de parmentsverkiezingen die over ;n jaar gehouden worden, laandag werden de definitieve itkomsten van de zondag ge3uden tweede ronde van de relOnale verkiezingen gepubli;erd. De rechtse partijen beaalden 53,7 procent van de emmen, links kwam uit op 46,procent en het onbetekenende istant ging naar milieugroeen.

De tweede ronde moest uitsluit;1 brengen in departementen waar i de eerste ronde geen van de kanidaten een meerderheid had beaald. De resultaten van de eerde )nde, die een week eerder plaatsmd, leverden het duidelijkste aeld op van de politieke situatie in rankrijk, omdat toen alle politieke irtijen nog in de strijd waren. In de eerste ronde behaalde rechts 57,7 procent van de stemmen en links 41,4 procent.

Weinig vreugde

Ook al was er weinig aanleiding tot vreugde in het kamp van de socialistische regering van president FranQois Mitterrand, de partij kon er op zijn minst op bogen een halt te hebben toegeroepen aan de langdurige neerwaartse trend, die inzette in 1982 toen de socialisten nog maar een jaar aan de macht waren.

„We zien een herstel voor links en' met name voor de socialistische partij, zij het op dit moment nog onvoldoende," verklaarde nationale secretaris Jean Poperen van de socialistische partij. „Bij de huidige stand van zaken kan rechts geen meerderheid behalen zonder het (ultralrechtse) Front National."

Frangois Leotard, vice-voorzitter van de Centrum-Unie voor Franse Democratie (UDF), wilde niet spreken van een triomf maar wel van een „prachtige overwinning." Volgens hem wijzen de resultaten van de regionale verkiezingen uit dat de kiezers „meer dan genoeg hebben van een regering die niet in staat blijkt een modem land te besturen."

Plaatselijk bezien verloor links zijn leidende positie in tien departementen, terwijl rechts nergens verlies leed. Als de nieuwgekozen kantonale raden vandaag hun voorzitters kiezen zal rechts naar verwachting in 69 procent van de gevallen als winnaar uit de bus komen.

Comfortabel

Alle aandacht richt zich nu echter op de in 1986 te houden verkiezingen voor de Assemblee Nationale, het machtige lagerhuis van het Franse parlement, waarin de socialisten nu een comfortabele meerderheid hebben. Opiniepeilingen en de uitkomsten van de plaatselijke verkiezingen wijzen erop dat links in het parlement zijn meerderheid zal verliezen.

De huidige 60-40-verhouding tussen rechts en links zal misschien geen jaar stand houden maar het staat wel zo goed als vast dat er belangrijke veranderingen zullen optreden in de volgende assemblee. Welke veranderingen dat precies zullen zijn hangt in hoge mate af van de nieuwe kieswet

Mitterrand heeft aangekondigd dat hij „een dosis" evenredige vertegenwoordiging wil invoeren bij de verkiezingen, die nu nog geheel gebaseerd zijn op het principe dat „alles voor de winnaar" is. Hoe groot die dosis evenredige vertegenwoordiging gaat worden hangt af van de analyse van de plaatselijke verkiezingsresulaten door de regering.

Een zekere mate van evenredige vertegenwoordiging opent de deur van de Assemblee voor kleinere partijen, die tot dusver grotendeels uitgesloten waren van de nationale politiek. Voorbeelden daarvan zijn het Front National en de milieubeweging, die op dit moment in nationaal opzicht te verwaarlozen grootJEAN-MARIE LE PEN heden zijn. Het nieuwe systeem zou ook in het voordeel werken van de communisten, die in de afgelopen vier jaar gestaag verliezen hebben moeten incasseren.

Traditioneel rechts is tegen evenredige vertegenwoordiging. De UDF en de conservatieve neo-gaullistische RPD vrezen dat zij stemmen zullen kwijtraken aan het Front National. Deze ultarechtse partij behaalde 11 procent van de stemmen bij de Europese verkiezingen van vorig jaar en 8,7 procent in de plaatselijke verkiezingen, waarbij de partij slechts in drie kwart van de departementen uitkwam.

De communisten, die vorig jaar braken met de socialisten en zich terugtrokken uit de regering, steunden socialistische kandidaten in de tweede ronde van de plaatselijke FRANQOIS MITTERRAND. verkiezingen, ondanks hun aanhoudende scherpe kritiek op het regeringsbeleid.

Evenredig

Mitterrand weet dat links zijn absolute meerderheid in de Assemblee Nationale niet zal kunnen vasthouden. Met een zekere mate van evenredige vertegenwoordiging kan hij echter misschien voorkomen dat rechts het parlement in zijn greep krijgt.

Door de opkomst van het Front National is het niet uitgesloten dat de UDF en de RPR geen absolute meerderheid behalen. Hierdoor worden deze twee partijen gedwongen om hetzij toenadering te zoeken tot het Front National, wat tot een scheuring binnen de eigen gelederen zou kunnen leiden en verlies van geloofwaardigheid zou betekenen, hetzij een bondgenootschap na te streven met centrum-elementen in socialistische kring.

Deze laatste mogelijkheid stelt Mitterrand mogelijk in staat om een coalitie te vormen, waarmee hij zijn ambtstermijn tot 1988 kan uitzitten.

Het zou voor het eerst in de 27jarige geschiedenis van de vijfde Franse repubUek zijn dat een president het land moet regeren met een parlement, waarin de oppositie in de meerderheid is.

Met een systeem van evenredige vertegenwoordiging kunnen de socialisten waarschijnlijk ook tal van eigen kandidaten redden, die het onder het huidige systeem zouden verliezen van oppositiekandidaten.

Verbluffend

Mitterrand heeft nog niet bekendgemaakt wanneer hij de nieuwe kieswet zal voorleggen aan het parlement, noch in welke mate deze wet zal uitgaan van evenredige vertegenwoordiging.

Leotard beschuldigde Mitterrand ervan „de regels van het spel voor zich te houden." Leotard: „Hij is bezig het Front National de Assemblee binnen te loodsen. Het is ronduit verbluffend."

Het Unkse dagblad Liberation schreef: „Mitterrand kan met enige zekerheid hopen op eenderde van de zetels in de Assemblee National. Bovendien zullen de RPR en de UDF grote moeite hebben om zonder het Front National een parlementaire meerderheid te behalen. De deur staat open voor alle mogelijke combinaties.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 maart 1985

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Frankrijk bereidt zich voor op parlementsverkiezingen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 maart 1985

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken