Blue Band basiskookboek
uit de keuken
Je zit net twee dagen op kamers en wilt je eerste potje gaan koken. Thuis heb je er wel wat van geleerd, maar hoelang moest prei ook al weer koken? Nu kan je twee dingen doen: gewoon maar proberen en kijken wat er van terechtkomt of een (duur) kookboek aanschaffen om daar wijzer van te worden.
De eerste raad is maar een tijdelijke oplossing. Morgen is er wellicht weer een ander probleem. Maar de tweede raad is, zeker voor studenten, vaak te kostbaar. En dan nog, welk kookboek moet je nemen. De planken bij de boekhandel liggen overvol.
Voor elke beginnende kokkin of kok is het basiskookboek van Blue Band een uitkomst. Voor de prijs hoeft men het niet te laten. Het boekje kost slechts ƒ 6,40 of kan gratis verkregen worden bij inlevering van 80 BlueBandzegels en kan worden besteld door middel van een folder die bij de Blue Band-winkelier ligt. Basistechnieken van het koken worden hierin voor iedereen toegankelijk gemaakt. Dat wil niet zeggen dat er voor de gevorderde kokers geen leuke tips in te vinden zijn. Juist doordat er nogal wordt gevarieerd met ingrediënten en alternatieven worden aangereikt in plaats van de gebruikelijke grondstoffen, zit er voor iedereen iets leuks bij. Een andere prettige bijkomstigheid is bovendien het handige formaat. In totaal worden circa 50 technieken en 80 recepten beschreven.
Het boekje heeft een logische opbouw, links wordt een bepaalde techniek beschreven, terwijl rechts een recept staat dat met behulp van die technieken kan worden gemaakt. Complimenten voor Blue Band voor dit handige kookboek dat beslist door velen gewaardeerd zal worden. Enkele tips:
Rijst met kippelevertjes en studentenhaver
250grijst, zout, 150gstudentenhaver, 250 g kippelevertjes. 100 g margarine.
Kook de rijst met zout. Neem de studentenhaver waarvan u de grote iets kleiner hakt. Bak op een matig vuur de kippelevertjes in de boter in 15 minuten gaar en voeg de laatste 3 minuten de studentenhaver toe. Schep de rijst in een schaal en leg daarop een rand van kippelevertjes met studentenhaver.
Asperges met saus
1 kg asperges, 4 eieren, 125 g margarine, 1 eetlepel citroensap, een snufje zout, 1 snufje nootmuskaat.
Schil en kook de asperges (30 minuten in ruim water met zout). Kook 4 eieren in 8 minuten hard. Snijd ze doormidden. Klop in een verwarmde kom 125 g margarine en voeg tijdens het kloppen 1 eetlepel citroensap druppelsgewijs toe, met een snufje zout tot een lichte, vloeibare saus is ontstaan. De asperges worden gegeven met een snufje nootmuskaat.
Vlaamse rode kool
1 rode kool van ca. 750 g, 1 glas rode wijn, zout, peper, snufje nootmuskaat, 2 kruidnagels, snufje kaneel, 1 laurierblad, 250 g zure appelen, een klontje margarine, 1 theelepel suiker.
Maak 1 rode kool schoon door de buitenste bladeren te verwijderen, in de lengte in vieren te snijden, de stronk te verwijderen, in dunne reepjes te snijden, te schaven of te raspen. Doe deze in een pan en voeg er 1 glas rode wijn bij. Kruid hem met zout, peper, nootmuskaat, kruidnagel en een snufje kaneel en 1 laurierblad. Schil 2.50 zure appelen en snijd ze in stukjes. Kook deze samen met de kool gaar in 30 tot 45 minuten. Schud hem ten slotte om met een klontje margarine en I theelepel suiker.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 maart 1985
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 maart 1985
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's