DE JODEN EN DE PAUS
De drie joodse kerkgenootschappen hebben vorige week besloten om geen ontmoeting te hebben met de paus tijdens zijn bezoek aan Nederland. Dat is een standpunt waar de Hervormde Kerk en de Gereformeerde Kerken een voorbeeld aan zouden kunnen nemen. Want ondanks bepaalde bezwaren In eigen kring (hetzij van links of van rechts) laten zij zich wel vertegenwoordigen bij het komende pausbezoek.
Nu hadden de joodse geloofsgemeenschappen in dit verband duidelijk hun specifieke eisen. De paus moest zijn spijt betuigen over de houding van zijn voorganger Plus XII ten aanzien van de jodenvervolgingen In de Tweede Wereldoorlog en overgaan tot een feitelijke erkenning van de staat Israël. Aan die eisen wilde het Vaticaan niet tegemoetkomen.
Wat die laatste eis betreft, daarin werden de joden gesteund door onze rooms-katholieke premier Lubbers. Die verklaarde vrijdagavond na het wekelijkse kabinetsberaad dat hij van mening was dat het Vaticaan de staat Israël zou moeten erkennen. Maar zijn stem zal in Rome wel niet veel gewicht in de schaal leggen, zo zij daar al doordringt.
Nu is het voor onze standpuntbepaling in deze zaak wel van belang om ons eerst eens af te vragen of we het wel zo belangrijk moeten vinden of het Vaticaan Israël erkent of niet. Zouden we er van wakker moeten liggen als het Vaticaan morgen besluit om Nederland niet langer te erkennen? Volstrekt niet. In de lijn van de „Nacht van Kersten" zijn we er zelfs voor dat Nederland de diplomatieke betrekkingen met het Vaticaan verbreekt en daarmee duidelijk maakt dat het aan de geestelijke en wereldlijke pretenties van de paus geen boodschap heeft.
Anderzijds moeten we ons realiseren dat nu het Vaticaan diplomatieke betrekkingen onderhoudt met een groot aantal landen, het niet zonder betekenis is dat Israël daar niet bijhoort. Niet zonder reden wordt er dan In joodse kring een relatie gelegd met het antisemitisme dat In de Rooms-Katholieke Kerk vanouds aanwezig was. Zeker vanuit zijn Poolse achtergronden zal paus Johannes Paulus II dat niet onbekend zijn.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 25 maart 1985
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 maart 1985
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's