„VVD en PvdA willen kerken uit publieke leven dringen"
CDA-WOORDVOERDER KRAJENBRINK:
DEN HAAG — De Tweede Kamer vindt het goed dat staatssecretaris Van Amelsvoort van binnenlandse zaken doorgaat met het ontwikkelen van plannen voor automatisering van de gemeentelijke bevolkingsadministratie. Mits de privacy van de gegevens gewaarborgd blijft. Sommige gemeenten hebben hun bevolkingsgegevens al in een computer gebracht, maar overal zijn ook nog kaartenbakken aanwezig. Dat is verplicht. Naast gegevens als naam, adres, geboortedatum, geslacht en burgerlijke staat, staat op deze kaart ook de kerkelijke gezindte van iemand.
Van Amelsvoort wil dat basisgegeven schrappen bij de invoering van de automatisering, die over acht jaar overal ingevoerd moet zijn. CDA-woordvoerder mr. J. G. Krajenbrink is het daar niet mee eens. Dat bleek maandag tijdens een commissievergadering over dit onderwerp.
Waarom niet?
Krajenbrink: Het is nog iets ingewikkelder. De staatssecretaris heeft na overleg met de kerken besloten die kerkelijke gezindheid niet meer op te nemen in het basispakket. Op zichzelf heb ik daar best vrede mee. Ook de kerken zelf overigens. We praten dan voornamelijk over de Hervormde Kerk en de Rooms-Katholieke Kerk. Die hebben in het verleden veel gegevens uit de gemeentelijke bevolkings administratie betrokken. De Gereformeerden hebben het altijd via een andere weg gedaan.
De vraag waar het nu maandag om ging was: mag een gemeente aan de inwoners de vraag stellen of ze tot een kerkgenootschap behoren. Stel je dan een onbehoorlijke vraag? Ik vind van niet. De kerken hebben gezegd dat ze voor een overgangsperiode nog wel behoefte hebben aan deze gegevens. Daarin moeten we ze ter wille zijn.
Het CIO, het overlegorgaan voor de kerken, heeft met de staatssecretaris nog geen definitieve beslissingen over deze regeling genomen. Als dat gebeurd is, stelt de staatssecretaris de Kamer daarvan op de hoogte. Ik wil namelijk de kans hebben, daar nogmaals op in te spelen.
Nu is het gekke dat PvdA en VVD min of meer systematisch proberen om alles wat met kerk en kerkgenootschap te maken heeft uit het publieke leven terug te dringen. Daar denk ik als CDA'er wel wat anders over. Het is helemaal niet iets waarvoor je je moet generen, het kan voor mensen heel wezenlijk zijn. Beleidsmatig kan het ook interessant zijn. Bijvoorbeeld bij het bepalen hoeveel behoefte er is aan christelijk of openbaar onderwijs. Ook op het terrein van ruimtelijke ordening. Moet de gemeente in een bepaald bestemmingsplan wel of geen rekening houden met de bouw van een nieuwe kerk?
U pleit dus voor een overgangsregeling waarin de gemeenten wel mogen vragen naar iemands kerkelijke gezindte?
Ik bepleit vrijheid voor gemeenten die vraag te stellen.
Maar dan zullen de kerkgenootschappen in de ene gemeente wel gegevens kunnen krijgen en in een andere gemeente niet. Is dat niet vreemd?
Ik vind persoonlijk dat een gemeenteraad - als een kerkgenootschap daar om vraagt - mee moet werken om die gegevens te verstrekken. Ik realiseer me dat er ook gemeenteraden zijn die dat niet willen. Dan betreur ik dat, maar dan moet de kerk het maar op eigen houtje doen. Het gaat om de vraag of je bereid bent gemeenten in dezen een stuk vrijheid te geven. Moet een gemeente constateren dat ze geen vraag mogen stellen over kerkelijke gezindte dan zeg ik: waar zijn we toch mee bezig. Moet dat verstopt worden of zo, is het iets engs? Ik proefde bijna een allergische reactie van de PvdA."
Het gaat u dus niet om principiële overwegingen, maar om praktische?
Het enige principiële wat hieraan zit is dat ik hier een misplaatste neiging voel om het levensbeschouwelijke element uit de samenleving weg te drukken."
Gaat u de coalitiepartner, de VVD, onder druk zetten dat ze toch met een overgangsregeling meegaat?
Ik weet waar ik met de VVD aan toe ben, at weet ik ook met de PvdA. Zij willen volkomen scheiding van kerk en staat. Maar dat wil niet zeggen dat die twee niets meer met elkaar te maken hebben.
Gezien de verhoudingen zal een overgangsregeling weinig kans maken. VVD en PvdA, samen een meerderheid, zijn tegen.
Dat wil ik nog wel eens zien. Het grappige is namelijk dat de PvdA mij verweet dat ik iets wil regelen, maar dat wil ik helemaal met. Ik wil gemeenten de vrijheid op dit punt geven. Ga je dat verbieden, dan ga je iets regelen. Dan moet ik nog zien of de VVD, de partij van de democratie en de vrijheid, daar tegen is."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 maart 1985
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 maart 1985
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's