Rumoer rond SGP Woudenberg
WOUDENBERG — "Mijne heren, uw debat van 5 februari '85 over de nieuw te benoemen burgemeester heeft onder een aantal Woudenbergse vrouwen en mannen verontrusting gewekt. Allereerst de discriminerende uitspraak van de SGP over vrouwen" Zo begint een ingezonden brief van een aantal Woudenbergse vrouwen aan de raad. Morgen komt dit schrijven in de raadsvergadering aan de orde.
Voer voor de pers. Evenals het Woudenbergse besluit van vorig jaar zomer tegen topless recreatie was ook dit weer een smeuiig verhaal voor met funcname de regionale kranten. Het achterlijke en bekrompen Woudenberg, en ditmaal met name de SGP, kon weer eens flink door het slijk getrokken worden. En dat louter en alleen om een principiële uitspraak: de SGP pleitte tijdens de profielschets voor een mannelijke burgemeester. Op het eerste gezicht niets aan de hand. Ook commissaris van de Koningin mr. P. van Dijke en de andere partijen in de raad zagen hierin geen reden een waarschuwende vinger naar de SGP op te heffen. Pas het verslag van deze vergadering in de Woudenberger (plaatselijke krant) waarbij van de SGP-visie alleen de voorkeur voor een mannelijke burgemeester werd verwoord, deed een groepje Woudenbergse vrouwen naar de pen grijpen. Na een handtekeningenactie waarvoor 82 vrouwen en viif mannen hun naam leenden, schreven de verontruste vrouwen een Open Brief, gepubliceerd in de Woudenberger dat, „het bij voorbaat uitsluiten van een vrouwelijke kandidaat tegen de Wet gelijke behandeling is. De opvatting dat een vrouw niet tot het vervullen van bestuurlijke functies is geroepen, betekent dat de SGP vrouwen publiekelijk tot onmondige burgers verklaart. Wij zijn verontwaardigd en geschokt dat de SGP openlijk het recht van vrouwen op een vrije keus ontkent". Verder werd opgeroepen tot adhesie.
Sensatie
Olie op het nog steeds smeulende vuur van de niet SGP-gezinde Amersfoortse Courant. Een groot artikel met de sensationele kop: „Woudenbergse vrouwen nemen discriminatie SGP-fractie hoog op", liet de vrouwen uitgebreid aan het woord. Om het verhaal wat meer body te geven werd begonnen met: „Een grote groep Woudenbergse vrouwen". Even later vervolgt het artikel: „Een Open Brief, ondertekend door ruim negentig vrouwen". Even voor de duidelijkheid. Er waren in totaal 87 ondertekenaars, van wie 82 vrouwen. Dat is respectievelijk 0,93 procent van de Woudenbergse bevolking en 1,65 procent van de vrouwen. Perspectief voor de SGP in de Amersfoortse Courant. Mogelijk dat zij een volgende keer worden aangeduid als „grote groep Woudenbergers". Ook de RPF/GPV-fractie kreeg in eerste instantie in een brief van de verontwaardigde vrouwen aan de gemeenteraad een veeg uit de pan. In een reactie van RPF'er Zandberger aan de vrouwen distantieert hij zich echter van de uitspraak van de SGP en zegt met de vrouwen hierover verontwaardigd te zijn. Toch sprak ook de RPF/GPV-fractie zich tijdens de profielschets uit voor een gehuwde man als burgemeester.
Bezorgdheid
SGP-fractievoorzitter H. W. Vervat en wethouder F. Mulder nemen in eerste instantie de gehele kwestie nogal laconiek op. Toch is er in hun reactie een ondertoon van bezorgdheid. Wethouder Mulder: „Zij betwisten dat wij het recht hebben dit principiële punt naar voren te brengen. Dat zou betekenen dat de SGP politiek gezien niet meer kan functioneren. De eigen doelstelling mag dan niet meer uitgebracht worden. Bovendien hebben wij niet gezegd dat een vrouw niet geschikt zou zijn, zoals door veel vrouwen verondersteld wordt. Ons standpunt is door de commissaris begrepen, maar blijkbaar niet door de pers".
Vervat: „Er wordt tegenwoordig laag neergekeken op mensen die principes hebben. Men probeert dit als belachelijk voor te stellen. Verder is het, vreemd genoeg, blijkbaar niet discriminerend dat de gemeenteraad aan een burgemeester tussen de 35 en de 50 jaar de voorkeur geeft. Ouderen hebben net zo veel, of weinig, recht om hiertegen te protesteren.
Verwijt
Het verwijt als zou de SGP discrimineren wijzen beide SGP'ers uitdrukkelijk van de hand. „Wij hebben niet gezegd dat de vrouw minder is dan de man. Een vrouw kan wel degelijk uiterst bekwaam zijn in het uitoefenen van een bestuurlijke functie, maar het is niet haar roeping. De pers pikt er echter die zaken uit die hen welgevallig zijn, zodat uit een bepaald artikel zelfs een andere conclusie getrokken kan worden. Bovendien heeft een deel van de ondertekenaars van de handtekeningenlijst niet begrepen wat het doel van de actievoerende vrouwen was. Diverse vrouwen hebben ons later hun excuses aangeboden".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 maart 1985
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 maart 1985
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's