Honderden reacties op pausadvertenties
Ds. Hegger, directeur In de Rechte Straat:
VELP — De Stichting In de Rechte Straat heeft de afgelopen maanden 645 reacties ontvangen op de pagina grote advertentie getiteld: "Aan de heer K. Wojtyla, een voorloper van de antichrist". Dit heeft de directeur van de stichting, ds. H. J. Hegger, meegedeeld.
In de Rechte Straat startte op 19 oktober een advertentiecampagne in het Reformatorisch Dagblad. Naar aanleiding van deze advertentie kwam er 110.000 gulden binnen waarvan advertenties konden worden geplaatst in De Volkskrant, De Stem (West-Brabant) en Trouw. De overige Brabantse kranten alsmede De Telegraaf weigerden de advertentie. Evenals de redacties van huis-aan-huisbladen beneden Sittard. Andere huis-aanhuisbladen in Limburg en Brabant plaatsten de advertentie wel.
Kleinere advertenties over de biecht plaatste de stichting in de reeds genoemde kranten en in de Arnhemse Courant, Nederlands Dagblad en Friesch Dagblad.
Op het bureau van In de Rechte Straat kwamen 140 telefonische en 50 schriftelijke reacties binnen. Onder de reacties bevond zich een groot aantal aanvragen voor meer lectuur.
Eerste stappen
Ds. Hegger vertelt: Eén rooms-katholieke catecheet bezocht ons. We hadden een diepgaand gesprek en ik gaf hem verschillende van mijn boeken (onder andere „Mijn weg naar het licht") en brochures mee. Later belde hij: „De gesprekken met u, en vooral uw gebed, zijn voor mij de eerste stappen geweest op weg naar het licht".
Zelfs uit België kregen we reacties, zo vertelt ds. Hegger. Een bewoner van een abdij schreef: „Buitengewoon bedankt voor alle lectuur. „Mijn weg naar het licht" heb ik al gelezen. Ik ben zeer diep geraakt door uw levensbeschrijving. Ik zie veel raakpunten met mijn eigen leven. Een belangrijk verschil is dat u de Roomse Kerk hebt verlaten en dat ik er nog steeds midden in zit, hoewel alleen materieel.
ledere dag heb ik te maken met mensen, die slaven zijn van de roomse tirannie; mensen die marionetten zijn. Je merkt hier zo weinig van de werking van Christus' genade, zo weinig echt geloof.
Volgens mij is de Roomse Kerk de grootste saboteur van de heilsboodschap van Christus. Daarom is het ook nodig dat zoveel mogelijk mensen losgeweekt worden van deze griezelige dictatuur". Tot zo ver deze priester-kloosterling.
Biecht
Uit veel brieven en telefoontjes heeft ds. Hegger naar zijn zeggen bemerkt dat de angsten van vroeger bij velen weer terugkeren, nu deze paus — onder dreiging met de hel — de biecht weer wil invoeren. Ds. Hegger: Een roomse dame van 83 jaar schreef mij een complete biecht. Aan het slot stelde ze zichzelf de vraag: „Hoe komt het toch dat ik dit alles aan u, gelovig ex-priester, durf te schrijven, terwijl ik het niet kan biechten aan een priester die, omdat hij nog in functie is, mij wél van die zonden uit het verleden kan ontslaan. In dit bejaardencentrum sterven veel mensen. En elke dag kan het ook mijn beurt zijn. Maar volgens deze paus ga ik naar de hel, wanneer ik die zonden niet aan een priester biecht. Ik ben zo bang".
Negatief
Verschillende telefoongesprekken die op het bureau in Velp binnenkwamen begonnen eerst negatief en fel, maar eindigden positief, aldus Hegger. Er was een non, die mij eerst de vraag stelde: „Vriend, waartoe zijt ge gekomen?" Ik antwoordde: „Dus u vergelijkt mij met Judas? Maar hebt u dan in die advertentie niet gelezen, hoezeer ik getuig van de genade in Christus? Judas verviel tot wanhoop. De Heere heeft mij echter geleid, net als Petrus, naar de zekerheid van de vergeving der zonden op grond van Zijn barmhartige genade in Christus alleen. Hebt u ook die heilszekerheid ontvangen?"
Toen was het even stil. Aan het slot vroeg zij mij: „Wilt u voor mij bidden? Ik zal het ook voor u doen?" Van een jongeman, lid van de Gereformeerde Gemeenten, ontving ds. Hegger een brief, waaruit hij het volgende citeert:
„Toen ik de grote advertentie in het RD las, kwam de gedachte bij mij op om duizenden kopieën daarvan huis aan huis te verspreiden, al zou ik tot diep in de nacht aan deze geestelijke veldtocht moeten meedoen. Ik heb dat echter laten rusten en veronderstelde: de drang om dat te doen zal wel weer zakken.
Maar het plan is er nog steeds en het heeft déze vorm aangenomen: Zou het niet goed zijn om contact op te nemen met de kerkeraden in de provincie Utrecht en daar vrijwilligers zien op te trommelen, die samen ten strijde willen trekken tegen deze misleiding en tegen deze ontluistering van Christus, onze Heere.
We kunnen die ernstige oproep toch niet naast ons neerleggen en voor kennisgeving aannemen. Dan zijn we als de gemeente van Laodicea", aldus de briefschrijver.
Indringender
Die brief heeft mij, aldus ds. Hegger, aan het denken gezet. Ik werd daardoor geïnspireerd tot een nieuwe tekst, voor een advertentie, die nog indringender is (deze advertentie staat elders in dit blad).
We kennen het gezegde: Je moet het ijzer smeden als het heet is. Welnu, het roomse ijzer is nog nooit zo heet geweest als nu. Straks als de paus vertrokken is uit Nederland, ebt alles weer weg. In het verleden zijn, alles bij elkaar, miljoenen uitgegeven voor evangelisatie, ook onder rooms-katholieken. Maar er was heel, heel weinig belangstelling onder hen voor het Evangelie zoals dat door de Reformatie van de zestiende eeuw was herontdekt. Nü is dat anders. Moeten we dan niet juist nü die gelegenheid aangrijpen, zo vraagt ds. Hegger zich af.
Ds. Hegger overweegt om de tekst van de vandaag geplaatste advertentie als folder te laten drukken en te verspreiden. Ook wil hij de advertentie af laten drukken in roomse (huisaan-huis)kranten.
Tot slot vertelt ds. Hegger hoe hij werd opgebeld door iemand die vond dat er binnen de gereformeerde gezindte zo weinig actie tegen het pausbezoek wordt ondernomen. „Zijn we dan allemaal in slaap gevallen", zo verzuchtte de verontruste man. „Is het niet verschrikkelijk dat onze koningin bij de paus op bezoek gaat en dat zij hem straks in Nederland officieel gaat ontvangen?" Natuurlijk heeft deze man gelijk. Het drievoudig snoer „God, Nederland en Oranje" dreigt verbroken te worden. Maar wat helpt gejammer hierover. De vraag is telkens: wat doet u, aldus ds. Hegger.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 maart 1985
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 maart 1985
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's