OP BEZOEK BIJ DE PAUS
Aan het slot van haar staatsbezoek aan Italië heeft koningin Beatrix een kort bezoek gebracht aan de paus. Het is gebruikelijk dat staatshoofden die een officieel bezoek brengen aan Italië, even langs gaan bij het Vaticaan. Daar zijn ze dan toch In de buurt.
Toch is er geen reden om deze zaak te bagatelliseren. Daarvoor zijn in de diplomatieke wereld, ogenschijnlijk kleine details toch te belangrijk. Daarvoor zijn bij een bezoek aan de paus toch te zeer geestelijke waarden in het geding.
Uiteraard gaat het ons hier niet om de persoon van de paus. Dat kan duidelijk zijn. Evenzo willen we beslist niet verhelen dat zijn opstelling in tal van ethische kwesties en zijn sociaal-politieke stellingname In nogal wat gevallen onze instemming hebben. Niet voor niets staat de paus bloot aan felle kritiek van feministen en aanhangers van de nieuwe moraal. Niet voor niets heeft men vanuit het Kremlin geprobeerd om hem uit de weg te ruimen.
Maar dat mag ons volstrekt niet doen vergeten dat de paus voor alles de hoogste vertegenwoordiger is van een leugenleer. Een leugenleer die zonder meer tekort doet aan de ernst van de zonde en de grootheid van Gods genade. Een leugenleer waardoor miljoenen mensen misleid worden voor de eeuwigheid. De veroordeling die onze Heidelbergse Catechismus uitspreekt over de „paapse mis" als een vervloekte afgoderij, is nog steeds voor honderd procent van kracht.
Dat betekent wel dat een beleefdheidsbezoek aan de paus moet worden afgekeurd. Tenzij dit bezoek zou worden aangegrepen om de paus te wijzen op de Schriftuurlijke boodschap van zonde en genade. Maar er is alle reden om aan te nemen dat dit gisteren in de privébibliotheek van de paus niet aan de orde is geweest, ook al kreeg hij dan een Rembrandtbijbel aangeboden. Op zich was dat trouwens een heel passend geschenk.
Maar dat neemt ons negatieve oordeel over dit bezoek aan de paus niet weg. De SGP-fractie in de Tweede Kamer heeft er al in een vroeg stadium bij de regering op aangedrongen dat de Koningin bij haar bezoek aan Italië, de paus links zou laten liggen. Haar grootmoeder, koningin Wilhelmina, zou dat ongetwijfeld ook gedaan hebben. Helaas heeft Beatrix niet in dat spoor willen gaan.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 maart 1985
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 maart 1985
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's