"Alternatieve vormen leiden tot bezinning"'
Prof. Arts over nut van het gezin:
UTRECHT — Het gezin is in Nederland nog steeds de meest gewaardeerde levensstaat. Er zijn ook geen aanwijzingen dat het gezin zal gaan verdwijnen. Wie tolerant wil zijn ten aanzien van alternatieve samenlevingsvormen ontkent daarmee de waarde van het gezin niet. Wel kunnen die alternatieve leefvormen ertoe leiden dat we ons gaan bezinnen op de vraag: Waarom is het gezin zo ontspoord?"
Prof. dr. N. F. Th. Arts, gynaecoloog en verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, zei dit afgelopen zaterdag tijdens de ledenvergadering van het Nederlandse Artsenverbond. Voor het eerst was hier een vertegenwoordiger aanwezig van de Koninklijke Nederlandse maatschappij ter bevordering van de geneeskunst.
De taak van de medicus ten opzichte van het hedendaagse, open gezin werd door prof. Arts als volgt omschreven: „Hij moet de leden van het gezm als zelfstandige individuen benaderen. Zo heeft een dokter te respecteren dat een meisje zelf bepaalt of ze anticonceptiemiddelen gebruikt, ook al denkt hij daar zelf heel anders over".
Dat respect geldt volgens hem ook voor de rol van man en vrouw, die tegenwoordig „minder uitgesproken" is. „Een zwangerschap wordt door beiden beleefd, „wij zijn zwanger" is het.
Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat een echtgenoot aanwezig wil zijn bij de keizersnee. Het kan moeite kosten maar we moeten in zo'n geval afstand doen van onze privileges. We mogen het unieke medische gebeuren niet alleen voor onszelf opeisen."
Promotie
Verder hoort het tot de taak van de medicus begrip te hebben voor de rol van de vrouw in het gezin, vooral wanneer ze in de menopauze is. „De overgang betekent dat ze afstand doet van de vruchtbare periode, die haar bijzonder lief was omdat ze daarin zo creatief kon zijn. En juist in die tijd gaan de kinderen de deur uit en begint de man aan zijn laatste promotie, wat dan ook nog met verhuizing gepaard kan gaan. Dergelijke problemen, vaak verborgen onder een aantal andere klachten, worden ook door jonge artsen niet altijd begrepen."
Prof. Arts benadrukte de noodzaak van het praten met de patiënt en zo mogelijk de gezinsleden. „We moeten daarbij bereid zijn iets van ons2elf tevertellen", zei hij, doelend op zaken als de pil, abortus en sterilisatie. Ook wanneer het niet lukt de patiënt tot andere inzichten te brengen kan dat een gunstige uitwerking hebben. „Er kwam eens een vrouw bij mij die zich wilde laten aborteren. Ik legde uit dat ik het daar niet mee eens kon zijn en ze ging dus naar een ander. Maar ze kwam zes weken na de ingreep bij me terug voor controle. Wanneer de arts eerlijk is wordt dat vaak wel op prijs gesteld."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 1 april 1985
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 april 1985
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's