Air Holland op Schiphol gestart
Einde maatschappij dreigt reeds
SCHIPHOL — De nieuwe Nederlandse charterluchtvaartmaatschappij Air Holland is gisteren van start gegaan. Rond het middaguur vertrok de eerste vlucht van de maatschappij van Schiphol naar Malaga.
Het feestelijke karakter van de eerste vlucht werd overschaduwd door de vrijdag gedane aankondiging van minister Smit-Kroes van verkeer en waterstaat dat zij de vergunning van Air Holland zodanig zal wijzigen dat de maatschappij na november bijna geheel aangewezen zal zijn op de regionale vliegvelden en niet of nauwelijks meer gebruik van Schiphol zal mogen maken. „Dat betekent het einde van Air Holland", zo stelden F. Fransen, directeur van Arke Reizen en R. Klawer, directeur van Neckermann Reizen, de twee reisorganisatoren die contracten met Air Holland hebben afgesloten.
Air Holland-directeur John Block wilde zich gisteren nog niet uitlaten over de stappen die hij tegen het besluit van de minister wil gaan nemen. Klawer echter stelde dat Neckermann justitiële stappen in Den Haag overweegt en ook in Brussel om daar op basis van de EG-kartelwetgeving te kunnen bereiken dat Air Holand ook na de zomer van dit jaar gebruik zal kunnen blijven maken van Schiphol. In felle bewoordingen bekritiseerden Klawer en Fransen de handelwijze van KLM, Martinair en Transavia tegen de nieuwkomer Air Holland op de markt. Volgens Fransen hebben Martinair en Transavia, toen Air Holland eenmaal de vergunning had, weten te bewerkstelligen dat de minister deze vergunning weer wil wijzigen in zeer negatieve zin voor Air Holland.
,Broodnodig'
Het einde van Air Holland zal volgens deze reisorganisatoren tevens het einde betekenen van wat zij noemden het „broodnodige alternatief tegen het bestaande luchtvaartkartel in Nederland". Dit zou desastreus zijn voor de vliegreizenmarkt en dus voor de consument, zo menen zij. Air Holland vliegt met een Boeing727-200 en neemt een tweede toestel van dit type in mei in gebruik. Beide zijn gekocht van de inmiddels opgeheven Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Air One. De luchtvaartmaatschappij wordt voor 80 procent gefinancierd door het Rotterdamse oliehandelsbedrijf Transol Investments.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 april 1985
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 april 1985
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's