Informatica voor schoolverlaters
Extra opleiding voor 5000 jongeren per jaar
DEN HAAG — Er komt een extra opleidingsmogelijkheid voor vijfduizend schoolverlaters per jaar van lbo/mavo, havo, mbo en jonge werklozen in de informatica. Dit heeft het ministerie van onderwijs en wetenschappen gisteren bekendgemaakt.
De opleiding is gericht op de lager en middelbaar gekwalificeerde informatiseringsberoepen en omvat vijf maanden onderwijs en vijf maanden praktijkervaring. De extra schoolplaatsen komen voort uit het „Instroomproject Schoolverlaters Informatiseringsberoepen" (ISI), dat in principe drie tot vijf jaar zal lopen vanaf september 1985. Het ISI-project valt onder verantwoordelijkheid van minister Deetman (Onderwijs en Wetenschappen) en staatssecretaris Ginjaar-Maas (Onderwijs) in samenwerking met de ministeries van sociale zaken en werkgelegenheid en van economische zaken.
Behoefte
Volgens het ministerie is de behoefte aan zo'n project bij werkgevers in het bedrijfsleven en bij overheden groot. In de eerste twee jaar steekt de overheid circa zestig miljoen gulden per jaar in het ISI. In de daarop volgende jaren zal dat zo'n 50 miljoen gulden per jaar zijn. Het management van het instroomproject is in handen gegeven van het Pedagogisch Centrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (PCBB) dat onder verantwoordelijkheid valt van de betrokken ministeries.
De praktische uitvoering van het project ligt bij de stichting landelijk orgaan ter bevordering van opleidingen voor de economische en administratieve beroepscategorie (ECABO). Met het ISI-project denken de bewindslieden iets te doen aan bestrijding van de (jeugd)werkloosheid en tevens aan versterking van het bedrijfsleven. Ook is het de bedoeling zo het tekort aan informaticadeskundigen in Nederland op te heffen.
Plan
In dat kader voert de overheid al het informaticastimuleringsplan uit, dat 1,7 miljard gulden kost. Dat plan heeft echter een paar jaar nodig om volledig door te werken, aldus het ministerie. Het instroomproject kan daarom de tussenliggende tijd overbruggen waar het gaat om informatiseringsberoepen van lager en middelbaar opleidingsniveau. In die beroepen bestaat er bij het Nederlandse bedrijfsleven volgens het ministerie een jaarlijkse behoefte aan 15.000 werknemers.
Afgesproken is verder dat van de schoolverlaters die meedoen in het ISI minstens de helft meisjes moeten zijn om ervoor te zorgen dat zij van meet af aan volop betrokken zijn bij de ontwikkelingen in de informatiesector.
Stoomcursus
De FNV gaat in mei voor kaderleden een stoomcursus over automatisering geven. De scholing is een van de elementen uit een actiever beleid van de vakcentrale ten opzichte van de technische ontwikkelingen in het bedrijfsleven en bij de overheid. De invloed van werknemers op de vorm en de mate van automatisering is tot nu toe beperkt en daar wil de FNV verandering in brengen, zo stelde federatiebestuurder J. Stekelenburg gisteren. Hij sprak in Epe op een tweedaagse werkconferentie van de FNV over automatisering en vakbeweging.
„In het arbeidsvoorwaardenbeleid in de komende jaren kunnen en willen we niet om de nieuwd technologie heen", aldus Stekelenburg. Als de werknemers en hun bonden niet bij de invoering van nieuwe technieken worden betrokken en en geen goede afspraken worden gemaakt over de arbeidsomstandigheden dan is economische vernieuwing tot mislukken gedoemd, zo stelde de FNV-bestuurder.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 april 1985
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
![Informatica voor schoolverlaters](https://www.digibron.nl/images/generated/reformatorisch-dagblad/katern-nieuws/1985/04/03/1-thumbnail.jpg)
Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 april 1985
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's