Ziektekosten pas in '86 gewijzigd
Raad van State laat met advies
UTRECHT — De wijziging van het stelsel van ziektekostenverzekeringen kan waarschijnlijk pas per 1 januari 1986 worden doorgevoerd. De aanvankelijk genoemde data, 1 januari en 1 juli 1985 en later 1 april 1985 blijken niet haalbaar, omdat staatssecretaris Van der Reijden (WVC) nog wacht op een advies van de Raad van State. Hij hoopt zijn — eventueel bijgestelde — plannen nog voor het zomerreces naar de Tweede Kamer te sturen, maar de behandeling ervan zal dan uiteraard ook nog tijd vergen.
Volgens een woordvoerder van de staatssecretaris bereikt Van der Heijden desalniettemin dit jaar al de in het regeerakkoord voor 1986 voorziene „nulgroei" in de gezondheidszorg, die jaarlijks 33 miljard gulden kost. Dat is onder meer te danken aan de budgettering van de ziekenhuizen (waarbij de ziekenhuiskosten niet kunnen blijven doorstijgen doordat ze zijn gebonden aan een vooraf vastgesteld bedrag) en bezuinigingen in de bouw van ziekenhuizen, verpleeghuizen, zwakzinnigeninrichtingen en psychiatrische ziekenhuizen. Bij de stelselwijziging gaat het om opheffing van de ziekenfondsverzekering voor bejaarden en de vrijwillige ziekenfondsverzekering. De werkelijke kosten dalen daardoor niet, maar de „collectieve" lasten wel, omdat een groter deel ervan wordt overgeheveld naar particuliere verzekeraars.
Premie
Mede met het oog daarop heeft de staatssecretaris de ziekenfondspremie voor 1985 eind vorig jaar lager vastgesteld dan de Ziekenfondsraad had geadviseerd. In februari verwachtte de Ziekenfondsraad voor eind 1985 een dekkingstekort van ruim twee miljard gulden voor de zie kenfondsen en de AWBZ (algemene wet bijzondere ziektekosten). Een deel ervan hing samen met het al dan niet heffen van premies over het ziekengeld, de (loondervings)uitkering bij ziekte. Die premieheffing gaat ook later door dan aanvankelijk was voorzien, namelijk op 1 mei. De Ziekenfondsraad heeft al aangekondigd, dat een tussentijdse premieverhoging dit jaar niet is uitgesloten.
Wat de bouw van ziekenhuizen en andere instellingen betreft heeft het College voor Ziekenhuisvoorzieningen deze week in een — ongevraagd — advies aangedrongen op een drastische bijstelling van het beleid. De toegestane investeringsbedragen zijn volgens het college nauwelijks voldoende voor het in stand houden van bestaande voorzieningen, laat staan voor nieuwe, zoals de toegezegde uitbreiding van het aantal verpleeghuizen met 5.000 bedden voor demente bejaarden. Hierover zei de woordvoerder van de staatssecretaris, dat het advies van het college betrekking heeft op de periode 1987 tot en met 1990 en dus niet op de huidige kabinetsperiode en de daarvoor afgesproken „nulgroei".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 april 1985
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 april 1985
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's