Soedanese president met moord bedreigd
Washington speurt naar opbellers
WASHINGTON/CAIRO — De Amerikaanse geheime dienst stelt een onderzoek in naar bedreigingen met moord aan het adres van president Jaafar Nimeiri van Soedan, die deze week in Washington financiële steun zoekt voor zijn in een crisis verkerende natie. De verbindingen met de Oostafrikaanse staat waren gisteren voor de derde dag verbroken, naar diplomaten meldden dat het land nog is verlamd door de algemene staking.
Ondanks de bedreigingen jegens Nimeiri ging zijn ontmoeting met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Shultz gistermiddag door. Een woordvoerder van de Amerikaanse geheime dienst, die verantwoordelijk is voor de veiligheid van de president en zijn buitenlandse gasten, verklaarde dat de dreigementen telefonisch zijn gedaan aan de Soedanese ambassade in Washington. Hij wilde niets zeggen over de mogelijke identiteit van de opbellers en evenmin of Nimeiri zijn bezoek aan de Amerikaanse hoofdstad zal bekorten.
In een vraaggesprek met een Arabisch dagblad in Londen verklaarde Nimeiri donderdag dat hij vandaag naar zijn land zal terugkeren. Maar een woordvoerder van de ambassade in Washington sprak het bericht tegen en zei dat Nimeiri volgende week Egypte en Pakistan zal bezoeken, zoals het plan was. Daardoor zal hij pas over rond tien dagen terug zijn in Soedan, aldus de woordvoerder.
„Totaal verlamd"
Op de derde dag van de algemene staking die een protest is tegen het bewind van Nimeiri, was het in Khartoum rustig, meldde de BBC vanuit Cairo. Het openbare leven was er gisteren „totaal verlamd" en er is een ernstig tekort aan brandstof, waaruit werd afgeleid dat de staking zich nog heeft uitgebreid.
Tot de staking is opgeroepen door beroepsgroepen als artsen, advocaten, bankemployés en het personeel van de staats-oliemaatschappij en de nationale luchtvaartmaatschappij uit protest tegen het economisch beleid van de regering en de prijsverhogingen voor eerste levensbehoeften.
In Khartoiun heerste gisteren rust, mogelijk als gevolg van de als afkoelingsmaatregel bedoelde aankondiging door de autoriteiten dat de prijs van het brood, die eerder met 33 procent was gestegen, weer wordt verlaagd.
Als gevolg van de staking is in Soedan een tekort aan het ontstaan van voedsel, brandstof en andere goederen. De prijsverhogingen zijn het gevolg van het afschaffen van staatssubsidies door Nimeiri, die daarmee tegemoet wilde komen aan eisen van de Verenigde Naties, de Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds alvorens zij verder hulp verlenen.
Grote betoging
De Soedanese politie heeft donderdagavond in Omdoerman, tegenover Khartoum aan de overzijde van de Nijl, traangas gebruikt om stenen gooiende betogers te verspreiden, zo verluidde in diplomatieke kringen in Cairo. De botsingen kwamen na de demonstratie van woensdag in Khartoum, waarbij volgens de berichten tussen 10.000 en 20.000 mensen het aftreden eisten van Nimeiri.
Een Amerikaanse verslaggever die donderdag met de laatste vlucht Khartoum verliet, verklaarde dat vele duizenden advocaten in hun traditionele zwarte kledij, artsen, technici en andere deelnamen aan de grote betoging. „De optocht was goed georganiseerd en de regering kon het niet stoppen", verklaarde de NBC-reporter.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 april 1985
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 april 1985
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's