Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Boete voor lichte verkeersovertreding"

Commissie: Rechterlijke macht ontlasten

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Lichte verkeersovertredingen moeten voortaan niet als strafbare feiten worden aangemerkt. Een dergelijke herziening zou de rechterlijke macht en het Openbaar ministerie ontlasten en het aantal overtredingen terugdringen.

Dat staat in het rapport van de „Commissie vereenvoudigde afdoening lichte overtredingen van de verkeersvoorschriften". Het rapport is vandaag in Den Haag aangeboden aan minister Korthals Altes van justitie. De commissie werd eind 1983 ingesteld om te onderzoeken op welke manier de afhandeling van lichte verkeersovertredingen kon worden vereenvoudigd.

In plaats van een strafrechtelijke procedure zou op een dergelijke overtreding een administratieve boete moeten volgen. Bij niet betalen volgt dan geen gevangenisstraf, maar kan de officier van Justitie het geld van bank- of girorekenmg van de overtreder halen. Verder kan hij de rechter verzoeken een wielklem te mogen aanbrengen, het rijbewijs voor een maand af te mogen nemen of de overtreder voor maximaal in gijzeling te mogen nemen.

De doelstelling van de commissie is tweeledig: de verkeersvoorschrifen effectiever te handhaven en het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht te ontlasten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 mei 1985

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 mei 1985

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken