Bekijk het origineel

VS en SU hervatten Geneefs wapenoverleg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

VS en SU hervatten Geneefs wapenoverleg

Westerse diplomaten somher gestemd

3 minuten leestijd

GENÈVE — De Verenigde Staten en de Sowjet-Unie hervatten hun onderhandelingen over wapenbeheersing in Genève. De Amerikaanse en Russische delegatieleiders riepen gisteren bij aankomst de tegenpartij op haar houding te wijzien teneinde vooruitgang mogelijk te maken.

  Westerse diplomaten die de onderhandelingen volgen menen dat de scherpe tegenstellingen met betrekking tot het Amerikaanse Strategische Defensie Initiatief (SDI), ook bekend als „Star Wars", vooruitgang zullen blokkeren en zelfs tot afbreking van de besprekingen kunnen leiden. De nieuwe ronde in Genève zal ongeveer acht weken duren, waarbij naar verwachting net als in de eerste ronde afzonderlijke besprekingen worden gevoerd over strategische kernraketten, middellange-afstandsraketten en defensiesystemen in de ruimte. De eerste ronde van zes weken was begonnen op 12 maart, nadat Amerikaans-Russische onderhandelingen 15 maanden eerder waren afgebroken. De Russische delegatieleider, Viktor Karpov, herhaalde bij aankomst in Genève het Russische standpunt inzake SDI. „Alleen het afzien van de ontwikkeling, inbegrepen onderzoek, ..ten en stationering van ruimtewapens opent de weg naar een radicale vermindering van de kernbewapening", aldus Karpov.

„Aanpassing"
  Karpov onderstreepte de Russische positie dat vooruitgang bij onderhandelingen over de ene wapensoort niet mogelijk is zonder vooruitgang op de andere terreinen. Dat is in overeenstemming met de afspraken die de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Shultz, en zijn Russische collega, Gromyko, bij hun besprekingen op 8 januari in Genève hebben gemaakt, aldus Karpov. Hij drong aan op een „aanpassing" van de Amerikaanse houding.
  De Amerikaanse delegatieleider, Max Kampelman, drong gisteren in Genève aan op meer „soepelheid" aan Russische zijde. Kampelman zei dat zijn instructies niet wezenlijk zijn veranderd. De instructies zijn gericht op het bereiken van een „radicale vermindering van het aantal offensieve kernwapens en het scheppen van een stabielere strategische omgeving op aarde en in de ruimte", aldus Kampelman. Washington heeft steeds gezegd dat het onderzoek naar SDI doorgaat.
  Bij de onderhandelingen betrokken diplomaten achten het, gezien de ongewijzigde conflicterende standpunten van beide partijen, onwaarschijnlijk dat de impasse in de tweede onderhandelingsronde kan worden doorbroken. 

Anbod 
  De Italiaanse premier, Bettino Craxi, heeft gisteren tegen de Russische partijleider, Michail Gorbatsjov, gezegd dat in Genève sneller een Amerikaans-Russisch akkoord over Euroraketten kan worden bereikt dan over ruimtewapens of strategische raketten.
  Craxi, de eerste regeringsleider van een NAVO-land die officieel de Sowjet-Unie bezoekt, verklaarde tegenover verslaggevers dat hij dit naar voren heeft gebracht tijdens een gesprek van drie uur en 40 minuten met de Russische partijleider. Het gesprek ging vooral over de Amerikaans-Russische besprekingen in Genève.
  Craxi zei tegen Gorbatsjov dat Italië voorstander is van onderhandelingen „met verschillende snelheden" over de drie wapensoorten in Genève. Het Kremlin stelt zich op het standpunt dat geen vooruitgang mogelijk is op het gebied van strategische en Euro-raketten, zolang Washington zijn plannen voor ruimtewapens niet laat vallen.
  Enige uren voor de hervatting van de ontwapeningsonderhandelingen in Genève heeft Sowjet-leider Michail Gorbatsjov aangeboden het aantal Sowjetraketten in Europa te verminderen. Hij bond er echter de voorwaarde aan dat het aanbod alleen geldt als de Verenigde Staten hun plannen voor een anti-rakettensysteem in de ruimte laten varen.
          Zie ook pag. 9: NAVO zonder
          alternatief voor Star-Warsplannen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 mei 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

VS en SU hervatten Geneefs wapenoverleg

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 mei 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken