Bekijk het origineel

Diepvries

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Diepvries

2 minuten leestijd

Koken met als doel het gerecht in te vriezen, is vooral handig voor wie nu wel tijd heeft maar later (misschien) niet. Extra drukte door verjaardagen, feestdagen of andere gelegenheden kunnen daar de oorzaak van zijn. Maar ook onverwachte visite wil een goede gastvrouw graag een met zorg bereide maaltijd voorschotelen.

  In het boekje Diepvries, van Cecile Thijssen, wordt niet alleen verteld over de manieren van invriezen, bewaartijden en wanneer men dat het beste kan doen, maar ook worden recepten gegeven om gerechten te maken die geschikt zijn om in te vriezen. Het boekje Diepvries is verschenen in de serie Lekkerboeken van de kookboekenreeks de  Culinaire Boekerij, Uitgeverij Zomer en Keuning. De prijs bedraagt ƒ 9,90. Enkele voorbeelden. 

Gevogeltesoep met ham
  Bewaartijd 2-3 maanden. 1 liter gevogeltebouillon, 40 g boter, 30 g bloem, 1 theelepel kerrie, 100 g ham (aan de plak), 1 paprika, 1 eierdooier, scheutje room.
  Smelt de boter, voeg de bloem toe en daarna al roerend de bouillon. Laat even doorkoken en klop de soep goed door. Voeg dan de ham toe (gerookte ossetong is ook heel lekker), in stukjes en de gesnipperde of in dunne reepjes gesneden paprika. Laat de soep dan afkoelen en diepvries haar.
  Voeg tijdens het verwarmen eventueel nog wat zout toe en klop de eierdooier los met de room en de kerrie. Roer een deel van de hete soep erbij en voeg dat mengsel bij de rest van de soep.

Varkensfricandeau met tuinkruidenB
  ewaartijd 2-3 maanden. 1 kg varkensfricandeau, 100 g boter, 2 sjalotjes, verse tuinkruiden, zoals dragon, rozemarijn, kervel, peterselie, teentje knoflook, wat citroenrasp of enkele druppels citroensap, 2 glazen witte wijn. Later: zout, peper, maizena.
  
Kerf het vetrandje met een scherp mesje op verschillende plaatsen in. Braad het vlees aan alle kanten bruin. Temper het vuur. Hak de verse tuinkruiden en de sjalotjes fijn. Voeg die bij het vlees en laat maar heel even meefruiten. Voeg ook de knoflook uit de pers toe, citroen en de even voorverwarmde wijn. Laat alles nog zo'n 45 minuten zachtjes stoven met het deksel op de pan. Verdeel het vlees in porties en diepvries samen met de saus. Bij het verwarmen zout en peper toevoegen en de saus op het laatste wat met aangemaakte maizena binden. 

Kipkroketten (10 stuks) 
  Bewaartijd 2 maanden. 250 g gaar kippevlees, 3 dl. kippebouillon (liefst ontvette), 50 g boter, 45 g bloem, evt. gemalen foelie, wat nootmuskaat, enige druppels citroensap, 1 eierdooier, scheutje room.
  Snijd het kippevlees in piepkleine stukjes. Smelt de boter, voeg de bloem toe en al roerend de bouillon. Laat de saus even doorkoken en klop eens goed door met klopper of mixer. Breng de saus op smaak met foelie en nootmuskaat en roer er wat druppels citroensap door. Maak ten slotte de saus af met een met room losgeklopte eierdooier (van het vuur af). Roer er dan het kippevlees door en laat de ragout op een plat bord volkomen koud worden. Verdeel de koek dan in 10 stukjes en vorm er door middel van 2 lepels kroketten van. Rol die door paneermeel, zorg dat alle stukjes met paneermeel zijn bedekt, rol ze door een met een paar druppeltjes olie losgeklopt ei. Zorg er ook nu weer voor dat het ei alles heeft geraakt en haal ze vervolgens nog eens door het paneermeel. Om te voorkomen dat de kroketten tijdens het verpakken beschadigd raken, kunt u ze het beste apart bevriezen en dan in een doosje bij elkaar in de diepvries bewaren. 

Citroen-griesmeelvla 
  Bewaartijd ca. 3 maanden. 7 dl water, 1 geraspte citroenschil, 100 g suiker, 75 g griesmeel, het sap van 2 citroenen.
  Breng het water met de citroenschil aan de kook. Meng de griesmeel en suiker dooreen en strooi dat in het water onder voortdurend roeren. Laat dan de vla — ongeveer 5 minuten — gaar worden onder af en toe roeren. Voeg dan het citroensap toe en klop de vla wat luchtiger. Laat afkoelen, verdeel in porties en diepvries.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 juni 1985

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Diepvries

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 juni 1985

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken