Bekijk het origineel

Coalitieregering in België treedt af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Coalitieregering in België treedt af

Liberalen stappen uit kabinet

3 minuten leestijd

BRUSSEL — De coalitieregering van de Belgische premier Wilfried Martens treedt af. Dit heeft minister Michel Hansenne van werkgelegenheid vandaag bekendgemaakt. Hansenne deelde mee dat Martens het aftreden van zijn regering spoedig zal bekendmaken.

  De minister stond verslaggevers te voord na een spoedzitting van het kabinet. Martens had zijn ministers bijeengeroepen om te trachten de regering alsnog te redden.
  De kabinetscrisis ontstond gisteren toen vice-premier Jean Gol zijn ontslag aanbood uit protest tegen het feit dat niemand binnen de regering de verantwoordelijkheid op zich wilde nemen voor de uit hand gelopen voetbalrellen in het Brusselse Heizelstadion op 29 mei, waarbij 38 mensen om het leven kwamen.
  Gols vijf collega-ministers van de Waalse Liberale Partij maakten later bekend dat zij eveneens zouden aftreden uit solidariteit met Gol.
  
Het persbureau Belga meldde dat Martens naar het koninklijk paleis was vertrokken om koning Boudewijn te verzoeken het parlement te ontbinden.
  
De Belgische grondwet schrijft voor dat er nationale verkiezingen gehouden moeten worden binnen 40 dagen nadat de koning het parlement ontbonden heeft. Onder normale omstandigheden zouden er op 8 december van dit jaar parlementsverkiezingen gehouden worden in België. 

Kamerdebat 
  Reeds zaterdag, bij het slot van het Belgische kamerdebat over het drama in het Heizelstadion op 29 mei, bleek dat de Waalse liberalen, evenals de oppositiepartijen in de Kamer, van mening waren dat de Waalse christen-democraat Nothomb als minister van binnenlandse zaken verantwoordelijk was voor het falend optreden van de rijkswacht in het Heizelstadion. Nothomb had moeten aftreden, zo was ook hun mening.
  De Waalse liberalen maakten verder duidelijk dat zij er slechts van hadden afgezien om voor een motie van de oppositie te stemmen, die het aftreden van Nothomb eiste, enkel en alleen dat de Waalse christen-democraten ermee gedreigd hadden zich uit de regering terug te trekken als het kamerdebat tot de val van hun minister, Nothomb, zou leiden.
  
Zelfs nadat de Waalse liberalen tenslotte voor een motie stemden die Nothomb (en de regering) redde, maakten zij duidelijk dat zij vonden dat Nothomb alsnog zijn ontslag moest indienen. Maar Nothomb bleef zitten waar hij zat. Dat heeft minister Jean Gol kennelijk zo geërgerd dat hij gisterochtend premier Martens een brief schreef waarin hij zijn ontslag aanbood. Koning Boudewijn hield dat ontslag in beraad. 

Verklaringen 
  Alle regeringspartijen beijverden zich gisteren, na het ontslagbesluit van Jean Gol, om verklaringen uit te geven waaruit bleek dat zij geen val van de regering wensten. Franks Swaelen, voorzitter van de Vlaamse christen-democraten, verklaarde dat het ontslag van Jean Gol, „diens persoonlijke zaak was". 
  Guy Verhofstad, voorzitter van de Vlaamse liberale partij, maakte duidelijk ook absoluut niets te willen weten van een regeringscrisis. Gerard Deprez, de voorzitter van de Waalse christen-democraten, de partij van minister van binnenlandse zaken Nothomb, noemde de houding die ontslagnemend minister Gol had ingenomen „inconsequent en onduidelijk". 
   Jean Gol zelf verklaarde gisteren op een gegeven moment ook nog dat hij hoopte dat de regering, ondanks zijn ontslag, stand zou houden. Maar enige tijd later kwam het besluit van zijn partijgenoten in de regering om eveneens op te stappen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 juli 1985

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Coalitieregering in België treedt af

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 juli 1985

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken