Bekijk het origineel

Veroudering woningen tast reserves aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Veroudering woningen tast reserves aan

2 minuten leestijd

DE BILT — Woningcorporaties moeten jaarlijks circa 300 miljoen gulden uit hun reserves halen om onderhoud te plegen aan hun woningen dat op geen enkele andere manier financieel gedekt is. De helft van dat soort onderhoud is eenvoudig een gevolg van de veroudering van de voorraad.

  Dat is gebleken uit een onderzoek dat het Bouwcentrum heeft verricht, in opdracht van het Nederlands Christelijk Instituut voor Volkshuisvesting (NCIV), overkoepelende organisatie van woningcorporaties.
  Daarmee wordt bewezen dat de vanzelfsprekende veroudering van de woningvoorraad goeddeels tot een financieel ongedekt „risico" wordt gemaakt. Dat rechtvaardigt de vrees dat corporatiewoningen (1.3 miljoen in Nederland) straks even slecht zullen worden als de partikuliere huurwoningen nu al zijn. In een brief aan staatssecretaris Brokx heeft het NCIV de bewindsman onder ogen gebracht dat het niet treffen van maatregelen nu, eigenlijk een „meerjarenplan stadsvernieling" inhoudt. 
  Het normale onderhoud van een woning wordt betaald uit de inkomsten die zo'n woning de verhuurder oplevert. Wat de woningen in de sociale sector betreft heeft het Rijk precies bepaald hoeveel van die inkomsten aan het onderhoud mogen worden besteed (de zogenaamde onderhoudsnorm).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 juli 1985

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Veroudering woningen tast reserves aan

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 juli 1985

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken