Bekijk het origineel

Bomontploffing in Jeruzalem

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bomontploffing in Jeruzalem

Alleen dader ernstig gewond

2 minuten leestijd

JERUZALEM — Op een drukke markt in het centrum van Jeruzalem is gisteren een bom ontploft. Daarbij raakte alleen de man, die de bom onder een auto wilde plaatsen, zwaar gewond.

  De explosie deed zich vlak bij het kantoor van de extremistische rabbi Meir Kahane voor. Tientallen aanhangers van Kahane, die op bezoek in de VS is, waren direct ter plaatse en begonnen anti-Arabische leuzen te roepen.
  Een hulpverlener die de gewonde man naar de ambulance droeg zei dat de man zelf gezegd had dat de bom explodeerde toen hij hem onder de auto probeerde te plaatsen. De politie zette de omgeving onmiddellijk af en ging op zoek naar mogelijk nog andere explosieven, maar deze werden niet gevonden. Er werden in totaal 20 Palestijnen gearresteerd die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag. 

Derde gewelddaad 
  Het is de derde gewelddaad in bezet gebied sinds dinsdag. Toen werd een Israëlische militair doodgestoken in Hebron. Donderdag werd in de strook van Gaza een Israëlische soldaat neergestoken. Het aantal Israëliërs dat in bezet gebied bij geweld de dood vond is dit jaar aanzienlijk toegenomen en bedraagt nu al 13. Vroeger bleef het Palestijnse en Arabische geweld tegen Israël veelal beperkt tot het gooien naar leger- en politievoertuigen.
  
In Gaza zijn gewapende joodse kolonisten vrijdag begonnen met de vorming van een burgerwacht tegen nieuwe gewelddaden van Palestijnen. Een Israëlische legerwoordvoerder verklaarde dat militairen de leden van de burgerwacht niets in de weg zullen leggen.
  
Hoewel de Israëlische regering vorige maand harder is gaan optreden tegen Palestijnse activisten op de Westoever met intussen vier deportaties en 68 arrestaties zonder aanklacht blijft het geweld daar voortduren.
  
In het centrum van Hebron en Gaza blijft de na de aanslagen ingestelde avondklok van kracht. De 45.000 joodse kolonisten die in Gaza en het gebied van de Westoever te midden van 1,3 miljoen Arabieren ruim in de minderheid zijn, menen dat de regering-Peres het nieuwe geweld in de hand heeft gewerkt door vorig jaar te besluiten geen nieuwe nederzettingen meer te vestigen in bezet gebied of bestaande uit te breiden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 september 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bomontploffing in Jeruzalem

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 september 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken