Bekijk het origineel

Bekijk het origineel
Olieprijs zal twee dollar lager worden
Saoediërs duiken ook onder officiële prijs
WENEN — De Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) is er gisteren niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over een verdeling van de produktie binnen het kartel. Voorzitter Subroto uit Indonesië verklaarde dat de kwestie zal worden verschoven naar december. De OPEC zal dan ook gaan praten over de toekomst van de organisatie, die bedreigd wordt door een zwakke vraag en dalende prijzen.
Saoedi-Arabië, doorgaans een groot voorstander van hoge prijzen, bevestigde dat het zijn ruwe olie onder de sfgesproken richtprijs van 28 dollar per barrel verkoopt. Een zegsman bij de OPEC verklaarde dat de meeste lidstaten tot de conclusie zijn gekomen dat zij de daling van de prijzen niet tegen kunnen houden en rekening houden met een daling tot 26 dollar in de komende zes maanden. De zegsman wilde niet bij naam of nationaliteit genoemd worden.
De Saoedische olieminister sjeik Ahmed Zaki Yamani gaf tegenover verslaggevers toe dat zijn land olie onder de richtprijs verkoopt. Subroto zei dat Yamani het besluit van zijn land op de ministersvergadering toelichtte. Hij zei dat er geen expliciete kritiek op het Saoedische besluit was gekomen, maar liet doorschemeren dat er wel aanzienlijke bezorgdheid bestond. „Dit is een nieuw ding in de geschiedenis van de OPEC", zei Subroto. „Het zal een vergaande invloed hebben op de prijsstructuur."
De officieuze prijsverlaging van Saoedi-Arabië moet leiden tot een stijging van zijn olieproduktie, die deze zomer ongeveer 2 miljoen barrel per dag bedroeg — de laagste produktie in de afgelopen 20 jaar. Minister Yamani gaf geen details over de hoeveelheid olie die onder de officiële prijs wordt verkocht.
Saoedi-Arabië heeft het grootste quotum van de OPEC-produktie; 4,35 miljoen barrel per dag. Zonder een concessie van dit land lijkt een herverdeling van de quota onhaalbaar. Yamani bevestigde gistermiddag tegenover de pers dat men dit niet hoeft te verwachten van zijn land.
Toekomstbeeld
OPEC-voorzitter Subroto schilderde tegenover de pers een mager toekomstbeeld voor de OPEC. Volgens hem zijn de OPEC-deskundigen tot de conclusie gekomen dat deze winter de vraag naar OPEC-olie de 16 miljoen barrel per dag niet zal overschrijden. In 1979 bedroeg de afzet nog 31 miljoen barrel per dag.
Ook zei Sobroto dat de OPEC bereid is tot een open gesprek met de andere olieproducerende landen over een gezamenlijke strategie om instorting van de olieprijs te voorkomen. Hij zei echter niet welke landen bij dit gesprek betrokken zouden worden. Engeland, Noorwegen, Mexico en de Sowjet-Unie zijn de belangrijkste olieproducenten buiten de OPEC.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 oktober 1985
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 oktober 1985
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's