Bekijk het origineel

Toenemend tekort aan vakbekwaampersoneel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Toenemend tekort aan vakbekwaampersoneel

Scholingen onderwijs moeten aagepast

3 minuten leestijd

DEN HAAG Er is in ons land een toenemend gebrek aan geschoold en vakbekwaam personeel. Nu de stijging van de werkloosheid een halt is toegeroepen en de werkgelegenheid aantrekt, worden de knelpunten duidelijk zichtbaar. Ondanks de nog altijd hoge werkloosheid hebben veel ondernemers moeite om aan geschikt personeel te komen.

  Het koninklijk Nederlands Ondernemers Verbond (KNOV) heeft door het NIPO laten uitzoeken hoe het in het midden- en kleinbedrijf zit met moeilijk vervulbare vacatures. Gisteren werden de resultaten van het onderzoek door KNOV-voorzitter mr. J. K. Oosterhoff overhandigd aan minister De Koning van sociale zaken en werkgelegenheid. Gebleken is dat ongeveer drie op de vijf ondernemers in het afgelopen jaar vacatures hebben gehad. Bijna een derde van die ondernemingen had te maken met moeilijk te vervullen vacatures. Meestal ging het om geschoold/vakbekwaam personeel. De problemen zijn het grootst in het westen, maar ook in het zuiden van ons land. In cijfers uitgedrukt kan geschat worden dat in het laatste jaar circa 100.000 vacatures in het midden- en kleinbedrijf maar moeilijk vervuld konden worden. Ongeveer een kwart van de ondernemingen ziet ook in de toekomst problemen met de personeelsvoorziening.

Twee gezichten
  Oosterhoff wees er op dat de huidige arbeidsmarkt twee gezichten bood. „Enerzijds zien we een aantrekkende werkgelegenheid, een voor een deel snel wisselend werklozenbestand, dat wil zeggen een „bovenlaag" in het werklozen bestand die steeds wordt afgeroomd en een toename van moeilijk vervulbare vacatures. Anderzijds valt een toename van het aantal zeer langdurig werklozen te  constateren. Voor 1985 wordt de toename van deze groep mensen die langer dan twee jaar als werkloos staan ingeschreven) verwacht men ca. 30.000 tot een aantal van 250.000 mensen. Bijna een derde van het totale werklozenbestand.
  Een verdere voortgang in het economisch herstel lijkt een harde noodzaak om de werkloosheid verder terug te dringen, maar is niet voldoende. Om her- en bijscholing van zowel werkenden als van werklozen, met name van de langdurige werklozen, dient hiermee gepaard te gaan.

Samenstel
  
Minister De Koning zei na de overhandiging van het rapport dat bij her- en bijscholing ook erg goed gekeken moet worden naar werklozen die tekortschieten in scholing, maar die best de capaciteiten hebben om op een hoger niveau te komen, waardoor zij veel meer kansen op werk krijgen. De bewindsman wees erop dat een beter afstemmen van vraag en aanbod niet alleen noodzakelijk is voor het terugdringen van de werkloosheid, maar ook voor de voortgang van het economisch herstel. Een tekort aan vakbekwaam personeel staat de economische groei in de weg. In november komt een studie klaar over de samenstelling van het huidige werklozenbestand. „Overheid en bedrijfsleven zullen daarna veel meer m dienen samen te werken bij het geschikt maken van mensen die kunnen profiteren van de huidige opleving", aldus minister De Koning


  

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 oktober 1985

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Toenemend tekort aan vakbekwaampersoneel

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 oktober 1985

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken