Bekijk het origineel

Amsterdam geteisterd door krakersterreur

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Amsterdam geteisterd door krakersterreur

Diverse gebouwen en politieauto's door brand verwoest

3 minuten leestijd

AMSTERDAM/HAARLEM — Ernstige krakersrellen hebben de afgelopen dagen Amsterdam geteisterd. Ook vannacht ging het krakersgeweld door. Brandstichting door krakers leidde ertoe dat het gebouw van de dienst parkeerbeheer in Amsterdam tot de grond toe afbrandde. Twee politieauto's gingen ook in vlammen op. Een gemeentelijk gebouw in een buitenwijk werd eveneens door brand verwoest. De krakersterreur volgde op het overlijden van een drugsverslaafde in een politiecel, afgelopen vrijdag, en het ontruimen van een pand aan de Stadhouderskade.

  Vannacht kon de schade in Amsterdam beperkt worden tot twee brandjes, waarbij de schade volgens een politiewoordvoerder beperkt bleef. In een gebouwtje van het GGD aan de Haarlemmerweg ontstond brand, mogelijk door een molotov-cocktail. Pogingen van krakers om een wijkpost aan het Dapperplein in vuur en vlam te zetten mislukten, doordat omwonenden de brand in een vroeg stadium wisten te blussen. De politie heeft geen aanhoudingen kunnen verrichten.
  In Haarlem werden vannacht bij vier gebouwen brandbommen geplaatst. In twee gevallen bleef de schade beperkt, maar in twee gebouwen ontstond aanzienlijke schade. De brandstichters, naar de politie vermoed eveneens afkomstig uit de kraakbeweging, kozen als doelwit het stadhuis, waar zij zelfgemaakte explosieven in de brievenbus gooiden. Door de ontploffing raakten twee deuren ontzet.


  Bij het bureau betalingsverkeer in Amsterdam kwam een benzinebom gelukkig niet tot ontploffing. Dankzij de dubbele beglazing van het gerechtsgebouw kaatste een benzinebom terug, zodat ook daar de schade beperkt bleef. Het vierde doelwit van de daders, het directiekantoor van het bureau bouw- en woningtoezicht, brandde echter geheel uit.


Nieuwe strategie
  Door de kennelijk nieuwe strategie van de krakers, het plegen van meerdere bomaanslagen op hetzelfde tijdstip, is volgens de politie een uiterst gevaarlijke situatie ontstaan. Gevreesd wordt ook voor paniek onder de bevolking. De surveillances bij openbare gebouwen zijn geïntensiveerd.
  
Grote schade, ontstond zaterdagnacht door het tot op de grond toe afbranden van het gebouw van de dienst parkeerbeheer van de Amsterdamse politie. Brandstichting door krakers is volgens de politiewoordvoerder van de Amsterdamse politie de oorzaak. Dezelfde nacht werden twee bij het bureau Warmoesstraat geparkeerde politieauto's in de brand gestoken. De voertuigen brandden uit. Ook elders in de stad was zaterdagnacht sprake van brandjes die door de politie aan krakers worden toegeschreven.
  
Eenzelfde beeld gaf de nacht van vrijdag op zaterdag te zien. Een groot aantal vernielingen werd aangericht aan overheidsgebouwen in diverse delen van Amsterdam. De actievoerders hadden het vooral gemunt op politiebureau's, wijkcentra en andere gemeentelijke gebouwen. Ruiten werden ingegooid en verfbommen naar binnen gegooid.
  
Een voorpost van de gemeente aan de Populierenweg ging in vlammen op. Door een brandbom werd een kamer op de eerste etage van de vreemdelingendienst aan het Waterlooplein verwoest. De schade kon tot deze kamer beperkt blijven door snel optreden van de brandweer. Een bij het politiebureau aan de derde Oosterparkstraat naar binnen gegooide brandbom kwam niet tot ontbranding.


Te vlug
  Wat vrijdagnacht niet lukte - „zij zijn ons aldoor net te vlug af", zei een politiewoordvoerder -, lukte zaterdagnacht wel: er werden vijf mensen aangehouden.
  
In totaal zaten zondagavond 46 personen vast. Negen van hen werden gearreseerd rond de demonstratie die krakers zaterdagmiddag in Amsterdam hielden, waarbij tal van incidenten plaatsvonden en de mobiele eenheid een reeks charges uitvoerde. Het grootste deel, 32 personen, werd donderdagmiddag gearresteerd rond de ontruiming van het pand in de Staatsliedenbuurt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 oktober 1985

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Amsterdam geteisterd door krakersterreur

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 oktober 1985

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken