Bekijk het origineel

Thuis fijn tafelen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Thuis fijn tafelen

4 minuten leestijd

Een lekkere lamsbout op tafel zetten, variëren met diverse soorten groenten of als toetje een cake bakken: aan de hand van de vier nieuwe delen uit de Thuis fijn tafelen serie van de Culinaire Boekerij van Zomer en Keuning is het allemaal gemakkelijk te doen.

   Langzaam maar gestadig groeit de serie. Onlangs kwamen de delen cakevariaties, groentegerechten, barbecue & grill en lams- & schapevlees uit. Vier kookboeken die van dezelfde opzet zijn, verlucht met veel foto's en voor de aantrekkelijke (cadeau)prijs van ƒ 15,90 bij de boekhandel liggen. Uit elk deel volgt een recept.

Lamsragout
  1 kg lamsvlees, ca. 6 dl water, l'/i theelepel zout, 3 worteltjes, 1 schijf knolselderij. 1 kleine bloemkool, voor de saus: 25 g boter, 2 eetlepels bloem, ca. 6 dl lamsbouillon, ï dl room, zout, peper, peterselie.
  
Snijd het vlees in dobbelstenen en breng deze in koud water snel aan de kook. Schep het schuim af en voeg zout toe. Laat het vlees in ca. 45 minuten zachtjes gaar koken. Maak de wortelen en de selderij panklaar en laat ze de laatste 20 minuten meekoken; laat de bloemkool de laatste 10 minuten meekoken. Maak een blanke saus van boter, bloem, bouillon en room en breng hem op smaak met zout en peper. Schik de groenten zo fraai mogelijk op een grote schaal en schep het vlees in het midden. Giet de saus erover en garneer het geheel met peterselie.

Preirolletjes
  6 a 8 middelgrote preien, zout, peper, boter, 3 eieren, 3 a 4 eetlepels bloem, 2'/2 dl melk, 100 g verse roomkaas, 3 a 4 eetlepels slagroom.
  Maak de preien schoon en verwijder het donkergroene gedeelte. Vries dit in of bewaar het in de koelkast en gebruik het later. Maak van de eieren met bloem, zout en peper en melk een beslag en bak er 6-8 kleine, dikke pannenkoekjes van. Stoof de preien in een gesloten pan beetgaar met zout en 1 eetlepel boter. Haal het deksel van de pan en laat al het vocht verdampen. Rol om elke prei een pannekoekje en leg ze naast elkaar in een ovenvaste schotel. Klop de roomkaas met de slagroom tot een gladde massa, giet deze over de prei en zet de schotel onder de grill tot de kaas goudbruin van kleur is. Serveer heel warm, met brood en een salade.

Bananencake met nootmuskaat
  4 eieren, 450 g suiker, 250 g boter, 2 dl. melk. 450 g bloem, 1 mespuntje zout, 4 theelepels bakpoeder, theelepel nootmuskaat, 2 grote rijpe bananen.
  Klop de eieren met de suiker tot het mengsel dik en schuimig is. Smelt de boter, voeg de melk toe en breng het geheel aan de kook. Laat het mengsel tot lauw afkoelen en vermeng het dan met de eimassa. Zeef de bloem met zout en bakpoeder en spatel het . mengsel door het beslag. Voeg geraspte nootmuskaat en de fijngemaakte bananen toe. Doe het beslag in beboterde, met paneermeel bestrooide cakevormen (2) en zet deze in de op 180°C voorverwarmde oven. Draai de thermostaat na 20 minuten op 200°C en laat de cakes nog ca. 50 minuten bakken. Laat ze in de vorm afkoelen. 

Vleesrolletjes in de grillpan
  500 g rundergehakt. 2 grote uien, 1 a 2 teentjes knoflook, 1 a 2 eetlepels bloem of broodkruim, olie, zout, zwarte peper, 4 eetlepels fijn gehakte peterselie, 200 g kleine uitjes of sjalotjes.
  Vermeng het gehakt met de gesnipperde uien, uitgeperste knoflook, bloem of broodkruim, zout, peper en peterselie, laat het mengsel 10 minuten rusten en vorm er dan langwerpige ballen van, ter grootte van saucijsjes. Pel intussen de uitjes, blancheer ze 3 a 4 minuten in kokend water met wat zout en laat ze goed uitlekken. Bestrijk de grillpan en  gehaktrolletjes met olie. Zet de pan op het vuur en wacht tot hij gloeiend heet is. Bak de vleesrolletjes onder veelvuldig omdraaien tot ze rondom zijn dichtgeschroeid. Laat ze daarna zachtjes gaar worden, onder toevoeging van geblancheerde uitjes. Geef er stokbrood of macaroni bij en een frisse salade.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 november 1985

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Thuis fijn tafelen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 november 1985

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken