Bekijk het origineel

SURINAME TIEN JAAR ONAFHANKELIJK

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

SURINAME TIEN JAAR ONAFHANKELIJK

2 minuten leestijd

  Vandaag is het precies tien jaar geleden, dat Suriname onafhankelijk werd. Erg succesvol is die periode niet geweest. De aankondiging van de komende onafhankelijkheid bracht vele Surinamers er zelfs toe om hun heil in Nederland te zoeken.
  Na nog geen vijf jaar van min of meer democratisch bewind, namen de militairen de macht over. Die waren bereid om over lijken te gaan. Zo werden in december 1982 vijftien leidende Surinamers vermoord, die zich in de nieuwe orde niet wilden schikken.
  
Deze zogenaamde decembermoorden waren voor Nederland voldoende reden om de geldkraan dicht te draaien. Een geldkraan, die voorheen rijkelijk stroomde en Suriname een kunstmatig welvaartsniveau bezorgde.
  
Die financiële sancties van Nederland brachten Bouterse wel niet op de knieën, maar maakten zijn positie er uiteraard niet sterker op. De materiële situatie in Suriname is ronduit slecht. Voor het importeren van allerlei hoogst noodzakelijke goederen zijn geen deviezen beschikbaar.
  
Heeft dat Bouterse er uiteindelijk toch toe gebracht om een akkoord te sluiten met de oude politieke leiders? Zaterdag werd immers een overeenkomst bereikt, waarvan de inhoud vanavond wordt bekendgemaakt. Bouterse zou zich tijdens de feestelijkheden openlijk verzoenen met de politieke leiders van de verschillende bevolkingsgroepen: Creolen, Hindoestanen en Javanen.
  
De precieze details van het akkoord zijn op dit moment nog niet bekend. Het zal er vooral om gaan of er afspraken gemaakt zijn over het opstellen van een nieuwe grondwet en het houden van vrije verkiezingen. En vervolgens moet er naar worden gekeken in hoeverre dit akkoord wordt nagekomen. Is Bouterse werkelijk bereid om de macht uit handen te geven en zijn de politici — ondanks alles wat er gepasseerd is — bereid om met hem verder te leven?
  
De vraag dringt zich dan ook meteen op hoe Nederland hierop moet reageren. Wanneer wordt de ontwikkelingshulp aan Suriname hervat? Pas als Bouterse als misdadiger berecht is? Of wanneer erin Suriname weer een enigszins representatieve regering aan het roer staat, die zich redelijk gedraagt?
  
Enerzijds zal over de decembermoorden en wat er verder in Suriname aan gruwelijkheden gepasseerd is, niet lichtvaardig heen gestapt kunnen worden. Anderzijds moeten we wel bedenken dat met de andere landen die zich in de Nederlandse ontwikkelingshulp kunnen verheugen, ook wel het een en ander loos is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 november 1985

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

SURINAME TIEN JAAR ONAFHANKELIJK

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 november 1985

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken