Bekijk het origineel

Kantonrechters niet blij met plan minister

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kantonrechters niet blij met plan minister

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De kantonrechters In ons land zijn ,^iet gelukkig" met de plannen van minister Korthals Altes van justitie om bij kleine verkeersovertredingen eerst een boete te laten betalen voordat de overtreder bij de rechter in beroep kan gaan.

Zaterdagmiddag bevestigde de voorzitter van de Kring van Kantonrechters, mr. B. M. Keulen, dat er nogal wat verzet bestaat tegen het voornemen van Justitie. Om de rechterlijke macht te ontlasten wil de minister de kleinere verkeersovertredingen niet langer onder het strafrecht laten vallen, maar deze in de toekomst administratief afdoen. Een van de gevolgen hiervan is dat overtreders die hun zaak voor de rechter willen brengen daar dan zelf het initiatief toe moeten nemen en dat hun beroep pas in behandeling wordt genomen nadat de boete voldaan is. Momenteel is het zo dat iemand die niet betaalt automatisch voor de rechter komt.

De Kring heeft behalve „technischjuridische bezwaren" vooral moeite met het vooruitbetalen van de boete. Volgens mr. Keulen kan de rechtsbescherming in gevaar komen, omdat er nogal eens op kenteken wordt bekeurd. De eigenaar en de overtreder zijn echter niet altijd dezelfde persoon, zodat het niet zeker is dat de bekeuring daadwerkelijk bij de overtreder terecht komt. Om dit door de rechter uit te laten zoeken moet de eigenaar dan toch eerst de boete betalen. Hij krijgt het geld dan eventueel later terug.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 13 januari 1986

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Kantonrechters niet blij met plan minister

Bekijk de hele uitgave van maandag 13 januari 1986

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken