Bekijk het origineel

Massale ziekmelding Vliegers Volkel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Massale ziekmelding Vliegers Volkel

Kamer somber over personeelstekort

2 minuten leestijd

VOLKEL/DEN HAAG — De 34 van de 38 vliegers op Volkel die zich gisteren bij de dokter hebben gemeld met de mededeling dat zij de lucht niet in konden, zijn vandaag weer allen op hun werk verschenen. Via hun actie troegen zij aandacht voor de personeelsproblemen bij de luchtmacht. Een woordvoerder van de luchtmacht heeft dit meegedeeld. Directe aanleiding tot de actie was de overplaatsing van vier collega's naar Leeuwarden.

staatssecretaris Hoekzema (defensie) kreeg gisteren zware kritiek van de Tweede Kamer te verduren op zijn aanpak van het tekort aan vliegers bij de luchtmacht en de marine. Hij erkende dat op de achtergrond van de vliegersactie de onvrede over de werkdruk en de betaling meespelen. Hoekzema zei gisteren te hopen dat deze week een verbetering van de toelage voor militaire vliegers en enkele wijzigingen in hun rechtspositie door het kabinet te krijgen. Verder wil de staatssecretaris de begincontracten van Vliegers niet Vöör achtjactr afsluiten,. ies, maar Vööf

Begin deze maand kondigde Hoekzema een aantal maatregelen aan om de overgang van militaire vliegers naar de beter betaalde burgerluchtvaart aan banden te leggen. Ook in de laatste sector bestaat een gebrek aan vliegers.

PvdA-woordvoerder Van den Bergh leverde keiharde kritiek op het beleid van de staatssecretaris, die volgens hem de situatie in de krijgsmacht volkomen onderschat. Van den Bergh meent dat Hoekzema „maar wat aanrommelt", „niet weet waarover hij praat" en soms „pure onzin" verkoopt.

Paardemiddel

CDA en VVD waren wel wat milder tegenover de staatssecretaris, maar ook zij hebben grote bezwaren tegen en zijn pessimistisch over het ontbreken van een blijvende oplossing voor het personeelsprobleem. Evenals de PvdA menen deze fracties dat de verlenging van de contractduur averechts zal werken.

De meeste vliegers willen zich nu al niet te lang vastleggen op een dienstverband bij de krijgsmacht, omdat de overgang naar de burgerluchtvaart daardoor wordt belemmerd. „Een paardemiddel", noemde WD-woordvoerster Van Heemskerck de verlenging van de contracten.

De Kamercommissies zien meer heil in het vergroten van het aanbod van vliegers door betere arbeidsvoorwaarden en betere afspraken tussen defensie en de burgerluchtvaart, zodat de laatste niet langer piloten „wegzuigt". De Kamer vindt dat met de luchtvaartmaatschappijen (vooral, de KLM) moet worden'gesproken over het optrekken van de leeftijdsgrens, waaronder zij vliegers aannemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 februari 1986

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Massale ziekmelding Vliegers Volkel

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 februari 1986

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken