Bekijk het origineel

Lang onderhoud Shultz-Rizjkov

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Lang onderhoud Shultz-Rizjkov

Beiden bevestigen bekoeling relatie

3 minuten leestijd

STOCKHOLM — De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken George Shultz en de Russische premier Nikolai Rizjkov

Reagan legde de Amerikanen de hebben zaterdag na afloop van hun overleg in Stockholm gezegd vraag voor of „wij de Sowjet-Unie dat de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en de Sowjet-Unie rvJi'dVltffte%"esS^af op"e ^e» teleurstellende wending hebben genomen sinds de topontmoedrempel van de VS". Omwille van de ting In Genève. Shultz en Rlzjkov hebben na afloop van de begraveiligheid kan Washington niet dui- fenisplechtlgheld voor de vermoorde Zweedse premier Oiof Palme een uur en drie kwartier met elkaar gesproken, drie kwartier langer dan was voorzien. den dat de Sowjet-Unie op slechts twee vlieguren afstand van de VS een „bruggehoofd" verwerft. De president waarschuwde dat de Sowjet-Unie en Cuba met Nicaragua als basis „de overheersende macht in de belangrijke corridor tussen Noord- en ZuidAmerika zullen kunnen worden. Zij zullen dan in staat zijn het „Panamakanaal te bedreigen, onze vitale zeewegen in het gebied van de Caribische Zee af te snijden en zich ten slotte tegen Mexico te keren". In dat geval zullen miljoenen vertwijfelde mensen uit Latijns-Amerika naar de VS vluchten, voorspelde Reagan.

Hij voegde eraan toe dat de helft van de handel van de VS en meer dan de helft van de olieinvoer via MiddenAmerika loopt. Ook voor de bevoorrading van de NAVO-bondgenoten in geval van,eeni crisisjis het.gebied.van

„We waren het erover eens dat geen van ons beiden tevreden is met de ontwikkeling sinds die tijd", zei Shultz na afloop van de ontmoeting op de Russische ambassade. De Russische premier beaamde dit. Het was de eerste keer dat er op hoog niveau contact was tussen beide supermachten sinds de topontmoeting in Genève.

Rizjkov zei dat hij vond dat de Amerikaanse regering niet serieus was ingegaan op het voorstel van de Russische leider MiChail Gorbatsjov om wederzijds een eind te maken aan de ondergrondse kernproeven. eens ingaan op een vraag van een verslaggever of de Sowjet-Unie de uitnodiging van president Reagan óm Waarnemers te sturen naar de komende Amerikaanse kernproef zal aanvaarden. Vrijdag werd bekend dat Reagan een dergelijke uitnodiging aan het Kremlin had gericht: de Russische deskundigen zouden zich dan tevens op de hoogte kunnen stellen van een nieuw, nauwkeuriger registratiesysteem voor kernexplosies, dat in de Verenigde Staten zou zijn ontwikkeld. Rizjkov zei alleen: „We hadden gehoopt dat het voorstel van secretaris-generaal Gorbatsjov van 14 maart nauwkeurig zou worden bestudeerd". belang. •'Ï.Rtt-,ï;'^-5«!;t»Jïï9.ÖSSi«*K":^

Kernproef
De Russische premier wilde niet

Shultz omschreef aan het begin van zijn relaas de ontmoeting als „een zeer openlijke uitwisseling", hetgeen in het diplomatiek jargon betekent dat er scherpe meningsverschillen hebben geheerst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 maart 1986

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Lang onderhoud Shultz-Rizjkov

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 maart 1986

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken