Bekijk het origineel

Rotierdamse graanmarkt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rotierdamse graanmarkt

4 minuten leestijd

ROTTERDAM — Men spreekt al van voorboden der traditionele hausse tussen Pasen en Pinksteren. Er komt op sommige dagen iets meer attentie voor spoedig materiaal en ook op a.s. zomerlevering zijn er wat zaken te melden. Erg druk is het nog wel niet, maar nu de grootste pijn van de erg lage prijzen geleden is, komt er wat meer zin om toch wat te gaan kopen.

Overzicht door fa. A. Makkreel

De graansector veranderde niet veel. Franse mais blijft voor redelijke prijzen te koop; vooral gezien het niveau waar in oktober jl. op verkocht werd. Gerst en tarwe blijven onveranderd genoteerd en helemaal goedkoop is het artikel haver. Maar daar is de animo wat voor getaand.

We spraken over het verleden zijn van de lage prijzen. Citrus en maisgluten zijn bijv. uit boten ten opzichte van enkele weken terug met meer dan vier gulden per 100 kg opgelopen. Aan de andere kant is het artikel palmpitschilfers nog steeds op een erg laag niveau te koop. Dat is voor de mengvoerderindustrie nog een prima opstekertje.

Kokosschilfers en schroot zijn naar buiten doorverkocht en op een ietwat hoger plan komen te liggen. Lijn veranderde erg weinig met wat tweedehands offertes uit boten en februari afscheep.

Maisglute
Maisgluten blijven vast aan de voorkant. Uit lossende boot werden dagelijks zaken gedaan en ook stomend materiaal was gevraagd. Op aflading veranderde er minder en zijn de noteringen ten opzichte van vorige week niet veel veranderd. Voor latere posities maisgluten waren biedingen in de markt, waar soms met succes zaken op volgden.

Raapschroot krabbelt wat tegen de kant op. Voor Europees schroot op termijn was vraag van de mengvoederindustrie. Ook India raapschroot was regelmatig in de onderhandeling; hierop zijn de lage prijzen iets verbeterd en deed men zaken tot juli afscheep toe.

Soyaschroot was beslist niet flauwer. De dollar is vaster en ook vanuit Noord-Amerika zijn er geen erg flauwe markten te zien. Er is regelmatig loco vraag en men komt ook meer en meer tot de overtuiging dat soya op termijn kopen nog niet zo'n slechte Zaak is.

Er is vast zonnepitschroot; voor gewachte boten betaalde men ineens forse premies. Op aflading zijn de noteringen eveneens heel wat beter.

De griesmeelprijzen konden langzaam maar zeker de ladder van de handel beklimmen en zowel mengvoederfabrikanten als handel deed zaken. Er is wel wat bijgekomen in korte spanne tijds. Maisvoermeel veranderde erg weinig of niets. Er gebeuren wel enkele zaken aan de voorkant, maar veel had dat niet om het lijf. Tapioca is voor direct onveranderd, maar vanaf juli dit jaar weer op prijsretour. Toch moet dit produkt goed in de gaten gehouden worden, want bepaald duur kan het niet genoemd worden.

Ineens was er een race op lucernepellets. Vanuit Frankrijk, en dat is de hofleverancier, is bericht gekomen dat de bodem van de kist te zien is. Dat gaf direct beroering en het feit dat schepen die onderweg zijn, nog door ijsgang worden opgehouden, bracht ineens veel hogere prijzen met zich mee. Het feit dat zomerlevering erg goedkoop is, werd aan voorbijgegaan.

De pulpmarkt is duidelijk beter. Er is vraag naar leverbaar Hollands en EG-materiaal en de prijzen kwamen met regelmaat op een hoger niveau. Stomende partijen USA pulppellets werden door de handel weggekocht en er lijkt weer wat meer zon te gaan schijnen voor de houders van pulp.

Voor de a.s. campagne kwam iets meer attentie, zowel voor Hollandse brokjes af fabriek als franco Duitse pellets.

Citrus uit boten is een fiks stuk duurder geworden en toch gebeuren er zaken. Als het maar nodig is, betaalt men de prijs toch wel. Op aflading is citrus nog steeds concurrent aan de bietenpulp, maar van het een en het ander is er toch nodig. Er gebeuren dan ook zaken in citrus als in gewone pulp.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 maart 1986

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Rotierdamse graanmarkt

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 maart 1986

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken