Bekijk het origineel

Gerestaureerde kerk in Midwolde weer in gebruik

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gerestaureerde kerk in Midwolde weer in gebruik

4 minuten leestijd

LEEK/MIDWOLDE — De kerk te Midwolde is vanmiddag door minister Brinkman, minister van welzijn, volksgezondheid en cultuur, weer in gebruik gesteld. De restauratie heeft anderhalf jaar geduurd. Voor het eerst sinds vijftien jaar werd de klok weer geluid, een activiteit die jaren geleden moest worden gestaakt wegens gevaar voor vallend gesteente.

De kerk in Midwolde is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken. Deze stichting zet zich in voor herstel en onderhoud van bedreigde kerken. Volgens architect ir. L. W. Barneveld bedroegen de totale kosten van de restauratie ongeveer 1.750.000 gulden. Dit werk is uitgevoerd in het kader van een additioneel werkgelegenheidsprogramma. Dit wil zeggen dat het werk anders niet zou worden uitgevoerd. Als voorwaarde voor subsidie moet zeventig procent van het gehele werk door werklozen worden uitgevoerd, die werk met behoud van uitkering verrichten, aldus J. Bekooy, bouwkundige van de stichting.

Het Rijk heeft onder deze voorwaarde voor tachtig procent bijgedragen in de kosten en de provincie voor tien procent. Voor de orgelrestauratie moest nog eens een bedrag van 138.000 gulden op tafel komen.

Zwerfkeien
De fundering van de toren te Midwolde rustte op zwerfkeien zodat de toren langzaam wegzakte. In het verleden heeft men aan de westkant wel twee steunberen in de fundering aangebracht, maar dit had tot gevolg dat de toren in het kerkgebouw drukte. De keien onder de toren zijn een voor een verwijderd; tegelijkertijd bracht men een betonplaat onder de toren aan, aldus Barneveld.
Bij het betreden van het kerkgebouw, dat uit de veertiende eeuw dateert, ziet men in het koor een groot gebeeldhouwd grafmonument. Dit monument werd in opdracht van Anna van Ewsum door Rombout Verhulst in de zeventiende eeuw vervaardigd. De adellijke familie Ewsum woonde op de borg (verdedigbare woning) Nienoord. Vanaf het landgoed, dat thans dient voor allerlei recreatiedoeleinden, loopt nog steeds een pad naar de kerk van Midwolde. Toen de adellijke familie zich op Nienoord vestigde, kreeg het een aantal rechten voor het burgerlijke en het kerkelijke leven. Zij bepaalde wie er predikant werd en betaalde ook het salaris.

Herenbank
Schuin tegenover de preekstoel bevindt zich een Oostfriese herenbank. De adellijke familie zat apart van het gewone volk en had ook een aparte ingang. Zij had alleen zicht op de preekstoel. Bij de restauratie van het kerkgebouw zijn de oorspronkelijke kleuren van afbeeldingen weer aangebracht. Ook de met houtsnijwerk versierde preekstoel is gerestaureerd.
De oorspronkelijke ingangen van de kerk zijn dichtgemetseld. De noordingang was in vroegere tijden bestemd voor de vrouwen en de zuidingang voor de mannen. Architect Barneveld weet te vertellen dat de noordkant veel donkerder was en daarmee een symbool was van de onreinheid van de vrouw.

De rouwborden aan de muren van het kerkgebouw zijn ook gerestaureerd. Als een bewoner van Nienoord in de grafkelder was bijgezet, werd ter nagedachtenis aan die persoon een rouwbord vervaardigd. Ook het orgel, daterend uit de zeventiende eeuw met een pijpwerk uit de zestiende eeuw, is weer in ere hersteld.

Behoud
Op een van de glas-in-loodramen van de kerk staat een afbeelding ter nagedachtenis aan onder anderen jhr. mr. Van Panhuys, minister van staat. De borg Nienoord was door overerving in het bezit gekomen van de familie Panhuys. In 1907 verdronken echter drie mensen van deze familie. De kinderen vertrokken naar Amerika en daarmee verdween de adellijke familie van Nienoord. Het landgoed werd in 1950 aan de gemeente verkocht, die er nu een rijtuigenmuseum heeft gevestigd.
In 1911 heeft men ook een grondige restauratie verricht. Er zijn toen elementen aangebracht die er oorspronkelijk niet waren. De Stichting Oude Groninger Kerken wil echter het behoud voor de restauratie stellen, aldus Barneveld. Dit betekent dat men niet streeft naar een reconstructie van de oorspronkelijke situatie, maar dat men ook toevoegingen uit de loop der tijden wil behouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 maart 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Gerestaureerde kerk in Midwolde weer in gebruik

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 maart 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken