Bekijk het origineel

I Kohi op campagne

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

I Kohi op campagne

2 minuten leestijd

HANNOVER — Bondskanselier Helmut Kohl is van plan in de komende maand elke week twee verkiezingstoespraken te houden in Nedersaksen, waar op 15 juni Verkiezingen voor het deelstaatparlement gehouden worden. In de grotendeels agrarische deelstaat met als hoofdstad Hannover is Kohls par' tijgenoot Ernst Albrecht sinds 10 jaar premier. In de eerste jaren leidde hij een coalitie met de liberale FDP, maar sinds 1978 beschikt de CDU in Nedersaksen over een absolute meerderheid. Bij de verkiezingen van 1982 behaalde zij 50,7 procent van de stemmen.

Opiniepeilingen voorspellen een teruggang van 3 procent voor de CDU, waardoor de 55-jarige Albrecht mogelijk opnieuw moet omzien naar een coalitie met de FDP, naar het voorbeeld van de samenstelling van de centrale regering in Bonn.

Het is voor de partij van Helmut Kohl noodzakelijk in Nedersaksen aan de macht te blijven, wil zij de herinnering aan de slecht verlopen gemeenteraadsverkiezingen in Sleeswijk-Holstein uitwissen. Op 2 maart daalde de partij in de noordelijkste, aan Denemarken grenzende deelstaat, van 50,1 naar 44,2 procent.

Als de CDU het over een mand in Nedersaksen matig tot slecht doet, zal de twijfel toenemen of Kohl bij de in januari volgend jaar te houden bondsdagverkiezingen zijn centrumrechtse coalitie in het zadel kan houden. Bij een twee weken geleden gehouden opiniepeiling in de gehele Bondsrepubliek kwamen de CDU en'haar Beierse zusterpartij CSU (van Franz-Josef Strauss) niet verder dan 38 procent, terwijl de in de oppositie zijnde SPD een theoretische aanhang verwierf van 51 procent. mÜS '.Kir;

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 april 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

I Kohi op campagne

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 april 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken