Bekijk het origineel

Rechtbank veroordeelt koppelbaas haven R'dam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rechtbank veroordeelt koppelbaas haven R'dam

„Praktijken moeten krachtig bestreden"

3 minuten leestijd

ROTTERDAM — De rechtbank in Rotterdam heeft gisteren de 42jarige Simon de G., die jaren gold als een van de grootste koppelbazen in de Rotterdamse haven, veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf. Bovendien is hem een boete opgelegd van twee maal 75.000 gulden en moet hij een bedrag van 55.000 gulden aan de staat betalen in verband met het financiële voordeel dat hij door het plegen van de strafbare feiten heeft verkregen.

Volgens de rechtbank heeft De G. als directeur van onder andere Matogroon BV en Hace Shipping Pvba jarenlang als koppelbaas in de stukgoedsector van de Rotterdamse haven geopereerd. Door op grote schaal zwartwerkers aan te stellen zijn de fiscus en de bedrijfsvereniging voor aanzienlijke bedragen benadeeld. Hiermee was volgens het openbaar ministerie op zijn minst één miljoen gulden gemoeid. De rechtbank acht De G., die gisteren bij verstek werd veroordeeld, schuldig aan het feitelijk leiding geven aan valsheid in geschrifte en verduistering.

De Rotterdamse rechtbank vindt dat koppelbaaspraktijken krachtig moeten worden bestreden omdat zij, nog afgezien van het financiële nadeel, een verzieking van de arbeidsmoraal en de arbeidsmarkt veroorzaken. Ook op de zwendelpraktijken met bv's, die als zij zijn leeggezogen failliet gaan, moet met langdurige gevangenisstraffen worden gereageerd, zo vindt de rechtbank.

Uitspraak

De uitspraak van de Rotterdamse rechtbank is overeenkomstig de eis van de officier van Justitie Mr. R, A. F. Gerding bracht twee weken gëTeden in herinnering dat de koppelbaaspraktijken van De G. er in 1984 de oorzaak van waren dat het stukgoedbedrijf Rotterdam Terminal in ernstige financiële moeilijkheden kwam. Naar aanleiding van dreigende ontslagen bij dit bedrijf werd toen in de stukgoedsector van de Rotterdamse haven ongeveer zes weken gestaakt. De vervoersbond FNV deed toen bij het openbaar ministerie aangifte van de koppelbaaspraktijken van De ,G. De bedrijfsleider van Matogroon, de 35-jarige C T. (Tolenaars) werd dins-. dag conform de eis veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. De rechtbank hield ernstig rekening met de persoonlijke^ omstandigheden van T., die door De G. als „katvanger" werd gebruikt en na een ernstige ruzie met zijn baas arbeidsongeschikt is geworden.

Het vonnis tegen De G. kan voorlopig niet ten uitvoer worden gelegd. De man woont in België en is niet op de zitting verschenen. Het is nog niet bekend of de officier van Jusitie om zijn uitlevering zal vragen.

Wethouder T. A. van Hattem (VVD) vindt het een treurige zaak dat de PvdA/D66 nu al wat slagen om de arm houdt. Dan zijn we weer op de verkeerde weg. Burgemeester D. Lodder verduidelijkte het voorstel nog eens met: „De intentie wordt uitgesproken om straks op de begroting van 1987 35.000 gulden op te brengen, de wil is er".

Jammer

Óok heeft de raad 65.000 gulden uitgegeven voor de renovatie van het dorpshuis Concordia. In juni hoopt men al te beginnen met de eerste fase: het aanpassen van de entree, verplaatsen van de garderobe, aftimmeren van lichtkoepels en renovatie toiletgroepen. De tweede fase, aanpassen en verbeteren van de grote zaal. buurt intrekt. De politie komt met een en ander tegemoet aan de wens van de Zaarise bevolking om de bestrijding van de kleine misdaad alle aandacht te geven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 april 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Rechtbank veroordeelt koppelbaas haven R'dam

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 april 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken