Bekijk het origineel

Afliankelijkheid kernenergie neemt hand over hand toe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Afliankelijkheid kernenergie neemt hand over hand toe

Centrales nemen zesde van energieverbruik voor hun rekening

4 minuten leestijd

NEW YORK — In de hele wereld, van Argentinië tot Joelavië en van Taiwan tot Zuid-AfrIka, wordt steeds meer gekozen voor kernreactors voör opwekking van energie ondanks de bezorgdheid van burgers die ertoe heeft geleid dat de bouw van kerncentrales in sommige landen aan banden is gelegd.

In de Verenigde Staten staan meer kerncentrales dan waar ook. Vorige maand werd in Ohio de 100e vergunning voor de bouw van een reactor afgegeven. Maar de Amerikaanse centrales voorzien in slechts 15 procent de energiebehoeften, terwijl in Frankrijk twee derde van de energie door kerncentrales wordt opgewekt.
Het Internationale Bureau voor Atoomenergie (IAEA) telde eind 1985 over de hele wereld 374 reactors. In dat jaar werden 32 reactors aangesloten op een elektriciteitsnet. De IAEA, een VN-organisatie die zijn hoofdkantoor in Wenen heeft, berekende dat de reactors een zesde van het energieverbruik voor hun rekening namen.
De Sowjet-Unie is voor tien procent van de energie afhankelijk van kerncentrales, zo schatten westerse diplomaten. In het geheel zijn er 26 landen die kerncentrales voor commerciële doeleinden hebben, aldus de IAEA.

Angst
Door angst voor kernenergie in de Verenigde Staten, die nog werd aangewakkerd door het ongeluk in de reactor op Three Miles Island en de kostbare, langdurige procedure voor de aanvraag van een vergunning, worden er de laatste tijd minder centrales gebouwd, terwijl andere landen zich steeds meer toeleggen op kernenergie.
In veel landen worden overheidsbeslissingen centraal genomen zonder veel inspraak van de bevolking. Zo won Frankrijk, waar een standaardontwerp voor kernreactors geldt, in 1985 maar liefst 64,9 procent van zijn elektriciteit in kerncentrales. In Taiwan werd door kerncentrales voor 59 procent in de energiebehoefte voorzien, in België voor 57,8 procent. Zweden 42,3 procent, Zwitserland 39,8 procent, Bulgarije 31,6 procent, West-Duitsland 31,2 procent en Japan 25 procent, aldus het IAEA.
Milieuactivisten maken zich zorgen over de veiligheid van de reactors, een bezorgdheid die nog groter zal worden na het ongeluk in de Sowjet-Unie. Zweden en Denemarken hebben de Sowjet-Unie onmiddellijk gevraagd om een volledig verslag van het ongeluk.

Ontmantelen
Hoewel Zweden een van de pioniers was voor kernenergie, hebben de Zweden in 1980 bij referendum besloten om hun 12 reactors tot begin volgende eeuw geleidelijk te ontmantelen. De Oostenrijkers besloten in 1978 om hun enige reactor niet in werking te stellen, terwijl het Deense parlement vorig jaar plannen voor de bouw van kerncentrales in de ijskast heeft gestopt.
President Aquino van de Filippijnen heeft plannen bekendgemaakt om de enige reactor in het land geleidelijk buiten bedrijf te stellen. In Groot-Brittannië bleek vorige maand uit een opiniepeiling dat de Britten steeds minder voor kernenergie voelen. Slechts 24 procent was voor kerncentrales, terwijl dat 10 jaar geleden nog 39 procent was. In de Britse opwerkingscentrale Sellafield hebben zich in februari nog enkele problemen voorgedaan.
Tegen uitbreiding van kernreactors werkt ook de angst dat de centrales gebruikt kunnen worden voor de produktie van kernwapens. Israël heeft tot nog toe vergeefs geprobeerd om een reactor in het buitenland te kopen. In 1981 bombardeerde Israël een Iraakse reactor, voor die voltooid was. Het Israëlische argument was dat in de centrale kernwapens gemaakt konden worden om tegen Israël te gebruiken.
Pakistan is nauwelijks in staat om zijn kleine reactor draaiende te houden. Canada wil geen onderdelen en technische steun leveren omdat Pakistan weigert het non-proliferatieverdrag te tekenen dat de verspreiding van kernwapens tegen moet gaan.

Afhankelijk
In de EG werd in 1985 27 procent van de energie opgewekt in kerncentrales. Verwacht wordt dat dit in 1995 zal zijn opgelopen tot 40 procent. „Het belangrijkste doel is Europa minder afhankelijk te maken van externe energievoorraden", stond in een rapport van de EG.
De Sowjet-Unie heeft grootse plannen voor de uitbreiding van de kerncentrales. Groot voordeel van kernenergie is dat uranium, de brandstof voor de reactors, uit verschillende landen wordt geïmporteerd en niet uit dezelfde landen die ook al olie en aardgas leveren.
Frankrijk en Groot-Brittannië hebben opwerkingscentrales, een mogelijkheid die de VS eind jaren '70 niet wilde benutten, gedeeltelijk uit angst dat het plutoniumafval gestolen kan worden voor kernwapens. De VS heeft ook veel minder snelle kweekreactors dan Europa. Zulke reactors kunnen door kernsplijting veel meer energie opwekken dan de andere reactors.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 mei 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Afliankelijkheid kernenergie neemt hand over hand toe

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 mei 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken