Groeiend aantal aandachtscentra
Ondanks ontkerkelijking
ROTTERDAM — De stilte- en aandachtscentra in voornamelijk de grote steden van ons land groeien sterk, in weerwil van de voortgaande ontkerkelijking. Steeds vaker worden ook in kleine steden en dorpen stiltecentra opgericht.
Dat bleek gisteren in Rotterdam tijdens de jaarlijkse beraadsdag van de stilte- en aandachtscentra, georganiseerd door het Hervormd Evangelisatorisch Beraad. De dag werd gehouden in het diaconaal centrum de Pauluskerk, dat wordt geleid door de hervormde predikant H. Visser. In stilte- en aandachtscentra willen de kerken aanwezig zijn door voorbijgangers een luisterend oor, een kop koffie en de mogelijkheid voor een gesprek te bieden.
In 1975 ontstond in het winkelcentrum Hoog Catharijne te Utrecht het eerste stiltecentrum van ons land. Voor de bouw van het Utrechtse winkelcentrum moest een klooster het veld ruimen. De parochianen besloten dat op diezelfde plaats een kapel moest komen. Dat werd het eerste oecumenische stiltecentrum.
Momenteel zijn er circa vijftien stiltecentra in ons land. Ze worden bijna allemaal gedragen door vrijwilligers, die in vrijwel geen enkel geval zijn opgeleid tot professioneel hulpverlener. De Pauluskerk in Rotterdam is met 125 medewerkers het grootste stiltecentrum. Het kleinste centrum draait slechts op een handjevol vrijwilligers.
Ook in België
De meeste centra zijn overdag en tijdens de koopavonden open. Ook in België groeit deze sector van de kerk. In Rotterdam waren medewerkers aanwezig van twee stiltecentra in de havenstad Antwerpen. Het werk van de reeds bestaande centra dijt steeds verder uit.
Medewerkers van het centrum in het Brabantse Oosterhout vertelden op de beraadsdag dat de artsen in hun dorp patiënten regelmatig doorsturen naar een stiltecentrum omdat daar mensen zijn die niet slechts vijftien minuten maar wel drie uur voor de patiënt beschikbaar hebben.
Medewerkers van het Haagse Aandachtscentrum, dat in 1983 is opgericht op initiatief van de hervormde predikant F. N. M. Nijssen, vertelden dat uit het stiltecentrum werkgroepen zijn ontstaan die zich bezighouden met de zorg voor nabestaanden van mensen die zelfmoord pleegden, met de nazorg voor slachtoffers van incest en met de zorg voor patiënten die uit een ziekenhuis zijn ontslagen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 juni 1986
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 juni 1986
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's