Bekijk het origineel

Vertrouwensartsen zwaar overbelast

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vertrouwensartsen zwaar overbelast

Kindermishandeling komt vaker aan het licht

4 minuten leestijd

UTRECHT — De in totaal tien bureaus voor vertrouwensartsen (BVA's), die zich bezighouden met hulpverlening bij kindermishandeling, zijn zwaar overbelast. Het beroep op de vertrouwensartsen stijgt van jaar tot jaar aanzienlijk, maar personeel komt er nauwelijks bij.

„Als er niet snel geld op tafel komt, komt de hulpverlening ernstig in gevaar. We kunnen nu nog draaien dank zij het feit dat we vooral werken met part-timers die full-time werkdagen maken, maar dat kan niet nog veel langer zo doorgaan. Onze mensen dreigen er onderdoor te gaan."

Dat zegt F. G. Jeuken, woordvoerster van de BVA's en maatschappelijk werkster bij het Groningse BVA, desgevraagd. De tien bureaus moeten zich behelpen met in totaal slechts veertig formatieplaatsen en volgens Jeuken zou het geen overbodige luxe zijn als het personeelsbestand met de helft wordt uitgebreid.

Ook K. Kooiman van de Vereniging tegen Kindermishandeling hamert erop dat de hulpverlening via de BVA's spaak dreigt te lopen als er niet snel personeel bij komt. „Als die bureaus niet snel worden uitgebreid hebben ze binnen de kortste keren zelf professionele hulp nodig. Iedereen roept ach en wee over kindermishandeling, maar de hulpverleners zelf worden stiefmoederlijk behandeld en dreigen volkomen dol te draaien", aldus Kooiman.

Tien procent

In de periode 1980 tot en met 1983 nam het beroep op de BVA's met bijna de helft (43 procent) toe. In 1983 werden de bureaus 4.332 keer ingeschakeld tegen 3.029 keer in 1980. Recentere èijférs hebben de BVA's (wegens gebrek aan personeel) niet in huis, maar Jeuken schat voorzichtig dat in 1984 en 1985 het werk jaarlijks met minstens 10 procent is toegenomen.

„Uit het toenemend beroep op ons mag je overigens niet concluderen dat het aantal gevallen van kindermishandeUng fors stijgt. Helaas zijn er geen gegevens over bekend, maar wij hebben de indruk dat het verschijnsel kindermishandeling als zodanig niet toeneemt. Het betekent wel dat er meer gevallen aan het licht komen die vroeger onder water bleven. Men weet ons gelukkig in toenemende mate te vinden, men wordt alerter op kindermishandeling, de drempel om daarover aan de bel te trekken wordt langzaam maar zeker lager", aldus Jeuken.

Inmiddels doet zich het feit voor dat in ons land niemand een indicatie kan geven over de totale omvang van de kindermishandeling. Het enige wat WVC en de Vereniging tegen kindermishandeling te bieden hebben is een volgens hen nogal „rammelend" onderzoek uit 1967, waaruit blijkt dat jaarlijks in ons land 12.000 kinderen zouden worden mishandeld en dat de mishandeling voor één procent dodelijk uitpakt. Maar de woordvoerder van WVC en Kooiman benadrukken dat het in feite puur natte-vingerwerk betreft.

De vertrouwensartsen zelf werden in 1983 geconfronteerd met 2.619 gevallen van daadwerkelijke (lichamelijke en psychische) mishandeling en/of verwaarlozing van kinderen tot en met 17 jaar. In 14 gevallen was de mishandeling dodelijk. Die cijfers, benadrukken de BVA's en WVC, zijn ƒ„« maar het topje van de ijsberg, omdat veel gevallen niet bij de vertrouwensartsen of andere hulpverleners te

rechtkomen. j^nge kinderen

Wat de mishandelde kinderen betreft is een oververtegenwoordiging waar te nemen van jonge kinderen tot negen jaar. Volgens Jeuken worden vooral baby's en zeer jonge kinderen tot een jaar of vijf, zes, het slachtoffer van lichamelijke mishandeling. In die leeftijdscategorie komen bijvoorbeeld botbreuken en brandwonden het meest voor, omdat kinderen van die leeftijd voor degene die mishandelt — als regel de ouders — fysiek geen partij zijn. muteren tpgen eerst m INeaeriana is gisteren tegen aangespannen tegen een ex-huisvriend van het gezin. Deze man wordt er van verdacht het meisje vorig jaar te hebben aangerand. Tegen de man loopt nog een gerechtelijk vooronderzoelc. straat- en bijvoorbeeld parkverboGRONINGEN ambassadeur in ons land, (r), heeft gisteren ii De Israëlische E. Zev. SuGroningen Yad- Vashemonderscheidingen toegekend aan 65 mensen uit Noord- en OosI-Nederland die in de oorlogsjaren joodse landgenoten hebben geholpen. Op de foto ontvangen de heren Eigenraam (l) en Bons hun onderscheiding.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 juni 1986

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Vertrouwensartsen zwaar overbelast

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 juni 1986

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken