Bekijk het origineel

Ge(l)eerde Geert...

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ge(l)eerde Geert...

2 minuten leestijd

Op 20 november a.s. zal de Katholieke Hogeschool in Tilburg een eredoctoraat in de Letteren uitreiken aan de Amsterdamse bekende uitgever G. S. van Oorschot, die zelf als R. J. Peskens ook romanschrijver was. Met deze erepromotie wordt het eerste lustrum gevierd van de nieuwe studierichting Taal- en Literatuurwetenschap in Tilburg.

Dat Geert van Oorschot de prijs krijgt — en wil aannemen — is niet vanzelfsprekend, gezien zijn volstrekte non-conformisme, eigenzinnige denkbeelden en gedragingen waarover vele anekdotes in omloop zijn. Bepaald een vriend van het katholicisme is hij ook niet, maar erepromotor prof. Hugo . Verdaasdonk (literatuursocioloog) wil in de uitgever vooral de „combinatie van succesvol ondernemerschap en het maken van cultureel belangrijke keuzes" eren.

Geert van Oorschot startte in 1945 zijn literaire uitgeverij en bouwde een fonds op met veel verzamelde werken en bloemlezingen van vooraanstaande auteurs uit verleden en heden: Multatuli, Couperus, J. I. de Haan, M. Nijhoff, J. H. Leopold, M. Emants, F. Coenen etc. Hedendaagse auteurs bij Van Oorschot zijn o.m. R. Kopland, Karel van het Reve, A. Alberts, Judith Herzberg.

Ook W. F. Hermans en Gerard Reve kwamen vaak uit bij G. A. van Oorschot wiens „Russische Bibliotheek" verder uniek heet. Daarin zitten — vaak in vertaling van Charles B. Timmer—de grote Russen als Tolstoi, Gogol, Dostojevski, Toergenjev en Tsjechov. Recent bracht de uitgever in tien delen het Franstalige werk uit van Belle van Zuylen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 juni 1986

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Ge(l)eerde Geert...

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 juni 1986

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken