Bekijk het origineel

Botha en Howe voeren openhartig gesprek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Botha en Howe voeren openhartig gesprek

Geen ontmoeting met ANC-leider

2 minuten leestijd

PRETORIA — De Britse minister van buitenlandse zaken Geoffrey Howe heeft gisteren in het kader van zijn vredesmissie naar zuidelijk Afrika besprekingen gevoerd met de Zuidafrikaanse president Pieter Botha. <br />De minister omschreef het gesprek als „openhartig, hoffelijk en wezenlijk". Over de inhoud wilde hij echter niets zeggen.

Howe voert zijn missie uit in opdracht van de Europese Gemeenschap. Na het twee uur durende gesprek met Botha zei de minister op een persconferentie dat hij de eisen had overgebracht die de twaalf EG-landen stellen aan de Zuidafrikaanse regering. De EG eist de vrijlating van de gevangen zwarte leider Nelson Mandela, de opheffing van het verbod van het Afrikaanse Nationale Congres (ANC), een politieke dialoog tussen blank en zwart en de beëindiging van de apartheid.

Hoe Botha op dit eisenpakket reageerde, wilde Howe niet zeggen. Hij wees erop dat beide partijen hebben afgesproken dat de besprekingen vertrouwelijk zullen blijven. De twee mannen ontmoeten elkaar volgende week dinsdag opnieuw.

Moeilijkheden

Het ANC, Nelson Mandela, zijn vrouw Winnie, bisschop Tutu en het Verenigde Democratisch Front (UDF) hebben alle een gesprek met de Britse bewindsman geweigerd. Uit hun weigering blijkt de omvang van de moeilijkheden waarvoor ik me gesteld zie, zo zei Howe, wiens missie is bedoeld om Pretoria ervan te overtuigen dat de tijd dringt voor het bereiken van een vreedzame oplossing.

„Om als bemiddelaar te ontdekken dat mijn missie wordt bezien met gemengde gevoelens, wantrouwen en zelfs vijandelijkheid, ontmoedigt me echter niet", zo voegde de minister eraan toe.

Aanvankelijk was er sprake van een mogelijke ontmoeting van ANC-leider Oliver Tambo met Howe in de Zambiaanse hoofdstad Loesaka, waar het ANC zijn hoofdkwartier heeft. Maar de zwarte verzetsbeweging sprak vandaag berichten daaromtrent van de Zuidafrikaanse staatsradio tegen. De anti-apartheidsactivisten verwijten Howe dat zijn missie slechts bedoeld is om tegenweer te bieden aan de groeiende steun voor Westerse sancties tegen Zuid-Afrika.

Voorzichtig

Howe erkende dat buitenstaanders zoals hij voorzichtig moeten optreden als zij de Zuidafrikanen willen vertellen hoe zij hun problemen moeten oplossen. Vrijwel de hele wereld beseft dat veranderingen in Zuid-Afrika onvermijdelijk zijn. De vraag is echter hoe snel de veranderingen kunnen worden doorgevoerd en of dit vreedzaam gebeurt of door middel van geweld, aldus Howe.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1986

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Botha en Howe voeren openhartig gesprek

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 1986

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken