Drugsbeleid onder vuur in Straatsburg
Europees Parlement wil hardere aanpak
STRAATSBURG — Het Europees Parlement heeft gisteïn aangedrongen op een harder en straffer drugsbeleid in EG. Binnen die gemeenschappelijlce aanpak is geen plaats leer voor een afwijkende positie van Nederland. Volgens tmmige parlementariërs is Amsterdam te beschouwen als s vuilnisbelt en de drughoofdstad van Europa.
De Nederlandse liberalen in Taatsburg bleken sterk verdeeld 'er de kwestie. Jessica Larive ver•tte zich tegen „hen die Nederland et zijn liberale beleid ten opzichte m softdrugs in de beklaagdenbank ,'tten". Maar haar collega Gijs de ries zei dat elke discussie over legaiering zinloos is, omdat geen enkel ider land in de EG er voor is te vin;n. Het parlement debatteerde gisteren ;er een verslag van de parlementaire iquêtecommissie die zich een jaar ng over het drugsprobleem in de Gemeenschap heeft gebogen. Het verslag, van de Britse conservatief Jack Stewart-Clarke, riep zoveel weerstanden op bij socialisten en Groenen dat zij twee weken geleden na de eindstemming in de, commissie een minderheidsstandpunt in het rapport lieten opnemen.
Volgens een van de Nederlandse leden van de onderzoekscommissie, Hedy d'Acona (PvdA), gaf hierbij de doorslag dat elke discussie over een alternatief beleid door rechts werd en verkoop van kleine hoeveelheden drugs niet bestraft moeten worden en dat de liberalisering die in sommige lidstaten al is bereikt niet door EGmaatregelen ongedaan mag worden gemaakt. Voor Bouke Beumer (CDA) ging deze uitspraak te ver. De Nederlandse christen-democraten scharen zich in grote trekken achter de conclusies van de commissie.
In het rapport van Sterwart-Clarke wordt onder meer gepleit voor het oprichten van een Europese narcoticabrigade naar Amerikaans voorbeeld, het gelijktrekken van de strafmaat voor drugsdelicten in de hele EG en aanpassing van de wetgeving rond het bankgeheim. Dat laatste om „witgewassen" vermogens van drugshandelaren te kunnen achterhalen.
Geld
Vrijwel het gehele parlement is verder van mening dat de EG zelf en de lidstaten afzonderlijk geld beschikbaar moeten stellen voor papaver- en cocaïneboeren die op andere gewassen willen overschakelen. In het meerderheidsrapport wordt voorts aangedrongen op handels- en politieke druk om producerende landen tot medewerking te bewegen.
De Britse staatssecretaris van binnenlandse zaken, David Mellor (het Verenigd Koninkrijk is dit halfjaar voorzitter van de EG), zei dat elke lidstaat veel heeft te winnen bij een krachtige aanpak van het probleem.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 oktober 1986
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 oktober 1986
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's