Bekijk het origineel

IJslandse top loopt vast op Star Wars

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

IJslandse top loopt vast op Star Wars

Ontmoeting volledig mislukt

3 minuten leestijd

REYKJAVIK — De tweedaagse ontmoeting tussen de Amerikaanse president Reagan en Sowjetleider Michail Gorbatsjov is mislukt. Onoverbrugbare meningsverschillen over liet Amerikaanse ruimtewapen-onderzoek SDI stonden ontwapenings-overeenkomsten in de weg. Er is geen afspraak gemaakt voor een topontmoeting in de Verenigde Staten. Beide partijen gaven elkaar de schuld van de mislukking.

President Reagan zei vlak voor zijn vertrek van IJsland in een korte toespraak voor Amerikaanse militairen op de luchtmachtbasis Keflavik dat hij Moskou op het punt van de wapenbeheersing een historisch aanbod had gedaan dat Gorbatsjov echter verwierp. Van zijn kant beschuldigde de Russische partijleider de Amerikanen ervan dat zij met lege handen naar Reykjavik waren gekomen. „Dit is een mislukking terwijl we zeer dicht bij een historisch akkoord waren", aldus Gorbatsjov.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, George Shultz, beaamde tegen de pers dat de twee partijen dicht bij „potentieel belangrijke en verstrekkende overeenkomsten" waren op het gebied van de strategische bewapening (voor de lange afstand) en de middellange-afstandsraketten. Maar Washington kon niet instemmen met de eis van Gorbatsjov dat het ABM-verdrag zo wordt gewijzigd dat de Verenigde Staten het onderzoeken, ontwikkelen en beproeven van ruimtedefensiesystemen beperkt moeten houden tot het laboratorium. Met het oog op de veiligheid van de VS en hun bondgenoten is dat onaanvaardbaar, aldus Shultz.

Op een vraag of dit nu ook betekent dat de kans op een nieuwe topontmoeting tussen Reagan en Gorbatsjov verkeken is, antwoordde de minister dat er geen uitzicht bestaat op zo'n ontmoeting. Maar hij voegde eraan toe geleerd te hebben niets uit te sluiten.

Aanbod Reagan

Reagan zei dat hij gistermiddag tijdens de onverwachte vierde gespreksronde Gorbatsjov had aangeboden de plaatsing van een anti-rakettenschild in de ruimte met tien jaar uit te stellen in ruil voor de volledige vernietiging van alle ballistische kernraketten van de twee supermogendheden. „De secretaris-generaal (Gorbatsjov) zei dat hij het aanbod zou overwegen maar alleen als we al het werk aan SDI beperkten tot het laboratorium, wat onze defensie zou hebben vernietigd", aldus Reagan. „We kwamen naar IJsland om de zaak van de vrede te bevorderen en ofschoon we het meest verstrekkende wapenbeheersingsvoorstel in de geschiedenis of tafel legden, verwierp de secretaris-generaal het".

Volgens Shultz was men op weg naar akkoorden over een halvering van de strategische raketten en over een beperking van de middellange-afstandsraketten (INF) tot ieder 100 kernkoppen. De Sowjet-Unie had INF-kernkoppen in Azië mogen behouden en de VS zouden de kernkoppen op hun grondgebied hebben opgeslagen. Dit zou de terugtrekking van alle INF-raketten uit Europa hebben betekend.

Star Wars

Volgens Reagan was er grote vooruitgang geboekt bij het oplossen van meeste Sowjet-Amerikaanse meningsverschillen. "We gaan door met onze inspanningen", zei hij. De tweedaagse besprekingen met Gorbatsjov in het Hofdi-huis in Reykjavik werden door de president omschreven als „hard, open en uiterst nuttig".

Reagan beklemtoonde echter dat hij niet van plan is zijn „Strategische Defensie Initiatief" (SDI), ook wel Star Wars genoemd, op te geven. Alleen als Moskou „van jaar tot jaar" zijn goede wil zou hebben getoond bij het fasegewijs vernietigen van alle kernwapens, zou Washington het SDI niet hebben gestationeerd, aldus de president.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 13 oktober 1986

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

IJslandse top loopt vast op Star Wars

Bekijk de hele uitgave van maandag 13 oktober 1986

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken