Bekijk het origineel

VS en Sowjet-Unie voor nieuw gesprek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

VS en Sowjet-Unie voor nieuw gesprek

Gorbatsjov spreekt Russische volk toe

3 minuten leestijd

WASHINGTON — De Verenigde Staten hebben gisteren Ie mogelijkheid opengehouden dat de contacten met de Sowet-Unie over wapenbeheersing snel worden hervat na de onder akkoord geëindigde ontmoeting in Reykjavik.

De Amerikaanse minister van buimlandse zaken, George Shultz, zei te erwachten dat hij zijn Sowjet-coUega Edoeard Sjewardnadze volgende maand in Wenen zal ontmoeten op de vervolgconferentie over veiligheid en samenwerking in Europa (CSVE). Vanuit de Sowjet-Unie kwam geen bevestiging van de ontmoeting. Maar westerse diplomaten in Moskou zeiden dat er aanwijzingen zijn dat de twee partijen weer contact met elkaar zoeken, zij het in het begin via geheime gesprekken. „Geen van de partijen wil de indruk wekken naar de ander toe te kruipen", zo zei een diplomaat. De woordvoerder van het Sowjetministerie van buitenlandse zaken Gennadi Gerasimov, zei dat het z^ak is dat functionarissen uit de twee landen met elkaar in gesprek blijven om te bekijken of er vooruitgang kan worden geboekt op het gebied van de wapenbeheersing.

Koppeling

Gerasimov beklemtoonde op een persconferentie dat de Sowjetvoorstellen over de strategische wapens, middellange-afstandsraketten (INF) en de ruimtebewapening een pukket vormden. De Amerikaanse onderminister van defensie, Richard Perle, zei in satellietgesprek met Westeuropese journalisten dat Washington deze koppeling niet erkent en zal blijven streven naar een akkoord over de INF. Volgens de onderminister is Sowjetleider Michail Gorbatsjov op de topontmoeting met Reagan in Geneve, vorig jaar november, akkoord gegaan met de mogelijkheid van een afzonderlijke INF-overeenkomst. In Reykjavik heeft Moskou dit standpunt niet officieel laten vallen, aldus Perle. Hij kondigde aan dat de Amerikaanse onderhandelaars in Geneve zullen terugkomen op datgene dat in Reykjavik in principe was afgesproken over de INF (een wereldomvattend plafond van 100 kernkoppen en verwijdering van deze wapens uit Europa). Als Moskou dan de koppeling handhaaft zal het „moeite hebben uit te leggen waarom datgene dat zondagochtend aanvaardbaar was in Reykjavik, op dinsdag onaanvaardbaar is in Geneve", aldus de onderminister.

Toespraak Gorbatsjov

Sowjetleider Michail Gorbatsjov heeft gisteren, in een ruim een uur durende toespraak tot zijn landgenoten, de Verenigde Staten gewaarschuwd geen pogingen te doen om het leiderschap in het Kremlin te ondermijnen. Voorts verkaarde hij dat Washington er nimmer in zal slagen Moskou dictaten op te leggen.

In zijn toespraak die rechtstreeks door de Russische televisie werd uitgezonden, deed hij geen voorspellingen over het tijdstip waarop een volgende ontmoeting tussen hem en Reagan plaats zou kunnen vinden, noch over mogelijke vooruitgang in de toekomst in de richting van akkoorden over wapenbeheersing.

Wel maakte hij duidelijk dat hij een fervent tegenstander blijft van de Amerikaanse SDI-plannen. „Na Reykjavik is het voor iedereen duidelijker dan ooit dat het SDI het symbool is van de obstakels die de weg naar de vrede blokkeren, de belichaming van militaire plannen, van de tegenzin om de nucleaire bedreiging te verwijderen. Er is geen andere interpretatie mogelijk", aldus Gorbatsjov.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 oktober 1986

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

VS en Sowjet-Unie voor nieuw gesprek

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 oktober 1986

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken