Budget grote gemeenten voor openbaar vervoer
Den Haag - De grote gemeenten (vanaf 50.000 inwoners) krijgen voortaan voor de exploitatie van lokaal openbaar vervoer, een budget dat zij zonder bemoeienis van het Rijk kunnen besteden. Deze jaarlijkse bijdrage zal tussentijds niet meer worden aangepast, tenzij het de ontwikkeling van loonkosten en prijzen betreft. Voor de rest dragen de gemeenten zelf de verantwoordelijkheid voor flnanciële mee- en tegenvallers.
Dit is het gevolg van de nieuwe door de Tweede Kamer aangenomen Wet personenvervoer. Deze wet, die vermoedelijk op 1 januari 1988 van kracht wordt, regelt niet alleen het openbaar vervoer, maar ook het besloten bus- en taxivervoer. De gemeenten krijgen verder de mogelijkheid 10 procent naar beneden of naar boven af te wijken van de landelijke tarieven voor het openbaar vervoer. Als zij hiertoe besluiten dragen zij zelf de eventuele financiële gevolgen.
Voor de bevoegdheden en financiën van het streekvervoer en de Nederlandse Spoorwegen blijft het Rijk verantwoordelijk. Wel krijgen de provincies een belangrijke adviestaak bij de vaststelling van interlokale dienstregelingen. De afgifte van taxi-vergunningen verhuist van de gemeenten naar Gedeputeerde Staten. De verlening van vergunningen voor het gesloten busvervoer komt anders dan thans bij het Rijk alleen te liggen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 oktober 1986
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 oktober 1986
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's