koster Vink uit Werkendam
In gesprek met...
WERKENDAM — „Een van de aangrijpendste ogenblikken die ik tijdens mijn werk heb meegemaakt was toen bij de ingebruikneming van het vernieuwde kerkgebouw de nieuwe kanselbijbel door vier leden van de jeugdvereniging werd binnen gebracht en de oude bijbel de kerk werd uitgedragen". Dit zegt J. H. Vink, koster van de christelijke gereformeerde kerk van Werkendam. Vink neemt na 45 jaar trouwe dienst afscheid als koster.
Vijfenveertig jaar geleden nam Vink het werk van zijn schoonvader over, die behalve het ambt van ouderling ook het werk van koster van de christelijke gereformeerde kerk vervulde. Vink werd in zijn werk ter zijde gestaan door zijn vrouw, die ook de olielampen van de kerk vulde. Afgezien van de andere werkzaamheden maakte mevrouw Vink in een kacheltje in de consistorie kooltjes gereed voor de stoven die in de kerk geplaatst waren, omdat de kachel in de kerk onmogelijk het gehele kerkgebouw kon verwarmen; het was oorlog en de brandstof was beperkt. In vroeger dagen werd door koster Vink op zaterdagmiddag de kachel aangemaakt; 's zondagsmorgens om vijf uur moest hij dan het bed uit om de kachel op te rakelen om het kerkgebouw verwarmd te krijgen.
Verenigingsleven
Met de komst van verwarming op oliestook werd het werk wat gemakkelijker. Wel moest regelmatig een mo»teur komen om een en ander moHieur schoon te maken daar de gebruikte olie te vet was, aldus Vink. Deze moeilijkheden kon de koster zelf ook spoedig oplossen.
De vergaderzaal is volgens Vink elke avond in gebruik. Dat betekent dat elke avond door de koster de deuren geopend en gesloten moeten worden, koffie geserveerd enzovoort. Dit houdt in dat Vink moeilijk weg kon. „Ik heb nooit vakantie gehad", zegt hij.
Reeds zeven jaar is Vink ook penningmeester van de bibliotheek van de christelijk gereformeerde kerk van Werkendam. Het was koster Vink die de zangvereniging „De Lof stem" mede heeft opgericht. Volgend jaar hoopt deze vereniging haar vijfentwintigjarig bestaan te vieren. Vink is altijd lid van deze zangvereniging geweest. Behalve deze vereniging bestaat er ook het mannenkoor „Door eendracht verbonden". De zangvereniging „De Lofstem" is van 30 naar 80 leden uitgegroeid.
Griendwerk
Vroeger werkte Vink in de grienden van de Biesbosch. Dat was geen gemakkelijke werk. 's Maandagsmorgens gingen de griendwerkers van huis en kwamen vrijdagsavonds weer naar huis. Van 's morgensvroeg tot 's avonds laat moest er gewerkt worden om aan een loon te komen. In 1938 kon dan een weekloon van twaalf gulden verdiend worden.
Vink heeft in de loop van zijn kosterschap de volgende predikanten meegemaakt: ds. M. Overduin, ds. H. C. van der Ent, ds. M. Vlietstra en nu ds. A. van Heteren. „Ik heb met plezier mijn werk gedaan. Toen door de kerk een pastorie met een tuin gekocht werd, heb ik nog meer contact met de predikant gekregen, omdat ik de tuin ook bijhield". Vink blijft in zijn woning aan de Hoogstraat wonen. De koster mag zijn werk overdragen aan zijn zoon Jaap die nu de functie van koster gaat vervullen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 oktober 1986
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 oktober 1986
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's