Bekijk het origineel

Plaatsing raketten gewoon voorbereiden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Plaatsing raketten gewoon voorbereiden

Shultz over Woensdrecht na „Reykjavik":

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, George Shultz, heeft gisteren duidelijk gemaakt dat de voorbereiding voor de plaatsing van 48 Amerikaanse kruisraketten bij Woensdrecht moet voortgaan, hoewel de VS en de SU het in Reykjavik praktisch eens werden over het stopzetten van verdere plaatsingen en het opruimen van al geplaatste kernraketten voor middellange afstand.

In antwoord op vragen van journalisten via een gesloten tv-circuit tussen een aantal Europese hoofdsteden en Washington verklaarde hij dat het plaatsingsbesluit van het kabinet-Lubbers juist had bijgedragen tot „de kracht en samenhang" van de NAVO die de Sowjet-Unie ertoe had gebracht in Reykjavik akkoord te gaan met de nul-optie voor Europa.
In IJsland werden president Reagan en partijleider Gorbatsjov het in feite eens over het verwijderen van alle in Europa geplaatste kernwapens voor middellange afstand - de zogenaamde en Pershing Il-raketten en Russische SS-20's.
De SU en de VS zouden honderd INF-kernkoppen mogen handhaven in het Aziatisch deel van de Sowjet-Unie en in de VS, vermoedelijk in Alaska.

Bevroren

Het aantal middellange-afstandswapens voor kortere dracht (SRINF) zou op het niveau van dat moment moeten worden bevroren, maar de VS zouden het recht hebben op eenzelfde aantal SRINF als de Sowjet-Unie in Oost-Duitsland en Tsjechoslowakije heeft geplaatst. Daarna zou moeten worden onderhandeld over geleidelijke vermindering en ten slotte een algeheel verbod van de SRINF.
Volgens de NAVO heeft de Sowjet-Unie 441 SS-20-raketten (met elk drie kernkoppen) geplaatst, waarvan 270 in de Europese zone. Begin '86 waren in West-Duitsland alle 108 Pershing II raketten geplaatst waarin het NAVO-dubbelbesiuit van december '79 voorziet. Van de 464 kruisraketten die er volgens de NAVO moeten komen is thans waarschijnlijk de helft in stelling gebracht - in West-Duitsland, Engeland, Italië en België.
In antwoord op een vraag of het bereiken van een INF- akkoord in Geneve een kwestie van dagen of weken zou kunnen zijn, verklaarde minister Shultz dat de onderhandelingen „niet tot in het oneindige" zouden behoeven door te gaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 oktober 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Plaatsing raketten gewoon voorbereiden

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 oktober 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken