Marokkaanse zender op CAI van Gouda
Twijfels over democratisch gehalte
GOUDA - De officiële zender van Marokko (radio Rabat) zal voortaan ook haar programma's doorgeven op de centrale antenne installatie (CAI) van Gouda. De gemeenteraad verleende hiertoe in zijn vergadering van gisteren de benodigde goedkeuring.
Deze toestemming werd verleend ondanks het feit dat nagenoeg alle fracties twijfels hebben als het gaat om het democratisch gehalte van de programma's, mede door de controle van de Marokkaanse staat. „Maar formeel staat niets de goedkeuring meer in de weg”, aldus CDA-woordvoerder Van Huut- „deze mensen hebben eigenlijk al lang genoeg gewacht”.
„Financieel en technisch gezien zijn er geen belemmeringen. Achteraf kan pas worden opgetreden als de openbare orde of volksgezondheid is geschaad, dus gaan we in meerderheid, ondanks al onze twijfels, morrend akkoord", zo zei PvdA'er Warnes.
Daarentegen hield de SGP/GPV/RPF-fractie, bij monde van raadslid Dubbeld, haar mening staande dat met het doorgeven van programma's van radio Rabat „de uitbreiding van het Koninkrijk van Jezus Christus niet wordt bevorderd". De PvdA-leden Van Driel en wethouder Harms waren van mening dat met goedkeuring het bestaande regime meer wordt bevorderd dan tegengegaan.
In dezelfde vergadering heeft een overgrote meerderheid (PvdA, CDA, VVD en D'66) haar instemming betuigd met een door het college van B en W opgestelde brief waarin zij het gemeentelijke anti-apartheidsbeleid uiteenzet. Gouda zal geen medewerking verlenen aan het optreden van Zuidafrikaanse artiesten die voorkomen op de zogenaamde zwarte lijst van de Verenigde Naties. De stad weigert medewerking aan sportmanifestaties waar Zuid-Afrikanen bij betrokken zijn en zal binnen haar eigen huishouding geen Zuidafrikaanse produkten kopen of gebruiken. Sportorganisaties en culturele instellingen die geen medewerking aan dit beleid verlenen zullen dat merken in eventuele subsidies of andere vormen van steun van de gemeente. Initiatieven tot het geven van voorlichting over het Zuid-Afrikaanse verzet zullen worden gesteund.
Bedrijven
De fractie van Progressief Gouda stemde tegen. Voor deze tweemansfractie ging de brief niet ver genoeg. Zij wilde opgenomen zien dat de gemeente geen transacties meer zal aangaan met bedrijven die hun zakelijke banden met Zuid-Afrika handhaven.
De SGP/GPV/RPF-fractie ziet de nodige verandering in het beleid van Zuid-Afrika niet bevorderd door een boycot. „De mentaliteit van de mensen zelf moet je veranderen. Wat is het democratisch gehalte van die organisaties die de apartheid veroordelen?", aldus Van der Hoeven. Voor raadslid Van der Pols (Gemeentebelangen) staat een voorstel tot het boycotten van Zuid-Afrika zo ver van de gemeentepolitiek dat hij zijn steun onmogelijk geven kan.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 oktober 1986
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 oktober 1986
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's