Bekijk het origineel

Generaal Huyser vaak op reis met vrouw

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Generaal Huyser vaak op reis met vrouw

Minister relativeert extra kosten

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Chef defensiestaf generaal G. L. J. Huyser heeft in een periode van bijna vier jaar 26 dienstreizen naar achttien verschillende bestemmingen gemaakt in gezelschap van zijn echtgenote.

Huyser staat daarmee bovenaan in de lijst van dienstreizen die hoge defensieambtenaren maakten met hun wederhelften in de periode 4 november 1982-14 juli 1986.
De lijst hoort bij het gisteren bekendgemaakte antwoord van minister van defensie Van Eekelen op vragen van het PvdA Tweede-Kamerlid Van den Bergh.

De minister, die een gedetailleerde opgave verstrekte van de reizen per functie, bestrijdt dat met het meereizen van de echtgenotes in de afgelopen kabinetsperiode vele honderdduizenden guldens extra gemoeid zouden zijn. De reizen zouden niet zo duur uitvallen omdat meestal met militair vervoer is meegereisd, aldus de minister. Uit het overzicht van de-minister blijkt echter dat van de elf dienstreizen die de bevelhebber der landstrijdkrachten vergezeld van zijn echtgenote maakte, in zeven gevallen van civiel vervoer gebruik werd gemaakt. Generaal Huyser maakte bij zijn genoemde 26 dienstreizen in vier gevallen van civiel vervoer gebruik.

Protocol
In zijn antwoord zegt de minister dat de noodzaak van het meereizen van de echtgenote wordt getoetst aan de aard en de zwaarte van de representatieve en/of protocollaire verplichtingen, mede in relatie tot de te maken kosten. Toestemming voor het maken van dienstreizen, ook met echtgenoten, wordt door of namens de minister verleend binnen de bestaande delegatiepatronen.

Van Eekelen heeft op 1 augustus bepaald dat binnen Defensie met ambtelijke dienstreizen en het meereizen van echtgenoten de grootst mogelijke terughoudendheid moet worden betracht. De inhoud van de uitnodigingen of het beginsel van wederkerigheid zijn op zichèelf geen reden voor het meereizen van de echtgenote, zo heeft de minister benadrukt. Sinds 1 augustus lopen alle aanvragen voor het meereizen via de minister.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 oktober 1986

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Generaal Huyser vaak op reis met vrouw

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 oktober 1986

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken