Schade aan bos en duin valt mee
Telefoon hij Hagelunie roodgloeiend; Wegenwacht rukte 5000 keer uit
DEN HAAG — De schade die de eerste najaarsstorm maandag in het land aan bos en duin heeft aangericht, lijkt mee te vallen. Dat hebben Staatsbosbeheer, de Hoogheemraadschappen Delft- en Rijnland en Rijkswaterstaat gisteren meegedeeld.
De storm heeft inmiddels een vierde dodelijk slachtoffer geëist. Volgens de politie in Den Haag is maandagavond in een Haags ziekenhuis de 81-jarige A. M. Bremmer-Passant uit die stad overleden, nadat zij 's middags in de Julius Röntgenstraat ernstig gewond op straat werd aangetroffen. Onderzoek heeft uitgewezen dat zij zeer waarschijnlijk door de wind omver is geblazen.
Volgens Staatsbosbeheer hebben de bomen het door de storm nogal te verduren gehad. De bomen hadden door het zachte herfstweer nog veel blad, waardoor de takken zwaarder waren en de wind meer vat op de takken had. Als gevolg daarvan werden veel takken afgerukt.
De Hoogheemraadschappen Delf- en Rijnland melden dat er aan de duinen en stranden wel wat zand is weggeslagen, maar dat de schade vermoedelijk wel meevalt. Dat lijkt ook het geval met de duinen en het strand van Texel. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is daar wel over de hele linie een verlaging van de stranden gemeld en hier en daar wat duin weggeslagen, maar de waterstand was niet hoog, zodat de schade beperkt is gebleven.
Miljoenen
DEN HAAG — De Hagelunie, de grootste agrarische verzekeraar in ons land, heeft gisteren ruim 1.700 meldingen gekregen van schade in de land-en tuinbouw. Uit de glastuinbouw kwamen ruimduizend meldingen, uit de akkerbouw waren het ermeer dan zevenhonderd. Hoe groot het schadebe-drag precies is kon de Hagelunie nog niet melden, maar alleen al in de glastuinbouw loopt die zekerin de miljoenen guldens, aldus een woordvoerder.
Uit de meldingen bij de Hagelimie („de telefoonstond roodgloeiend") blijkt dat de storm in de glastuinbouw vooral heeft huisgehouden in de Bol-lenstreek (Noordwijk, Rijnsburg en omgeving), de Veenstreek (Ter Aar, Roelofarendsveen, De Kwakel) en in het midden en westen van Brabant (Breda, Zundert, Tilburg).
Ook kwamen er meldingen uit Noord-Limburg.Verder kwamen verspreid over het gehele land,met uitzondering van de drie noordelijke provin-cies, meldingen. De schade varieert van tientallenkapot gewaaide ruiten tot aan stukken geslagenkopgevels van kassen. De coöperatieve Hagelunie verzekert ongeveer tachtig procent van de kassenen gewassen in Nederland en België.
Zwaartepunt
Het zwaartepunt van de schade in de akkerbouw lag in Noord-Brabant (Alphen, Someren, Bakel, Mill en omgeving). Uit het oosten kwamen vooral meldingen uit Hellendoom, Losser en Eibergen en omgeving. Ruim negentig procent van de meldingen betrof schade in percelen mais. Ook werd schade gemeld aan de teelt van doordragende aardbeien.
Taxateurs van de Hagelunie zijn gisteren direct begonnen met het vaststellen van de gemelde schade. De verwachting is dat men zeker nog enkele dagen nodig zal hebben om de totale schade op een rij te zetten; pas begin volgende week is te zeggen hoe groot de omvang van het totale schadebedrag is.
Begrip
De Wegenwacht van de ANWB heeft maandag bijna 5000 keer moeten uitrukken om gestrande automobilisten uit de nesten te helpen. In veel gevallen bleken de elektrische systemen van de auto's niet opgewassen tegen de stortvloed van water.
Gemiddeld helpen de Wegenwachters per dag ongeveer 1800 gestrande automobilisten. De Wegenwachters konden de piek van maandag alleen aan doordat al het personeel die dag was opgeroepen. Maar ook de houding van' de automobilisten speelde een belangrijke rol. De mensen waren veel minder ongeduldig en hadden er begrip voor dat de wachttijden veel langer waren, aldus de woord- . voerder. „In gevallen als deze, bij zware sneeuw-of regenval of storm blijken de automobilisten over het algemeen minder ongeduldig en korzelig en hebben meer begrip voor eikaars problemen."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 oktober 1986
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 oktober 1986
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's