Minderheden wijzen vreemdelingenwet af
"Ambtenaar krijgt er politietaak bij"
EN HAAG — De voorstellen van staatssecretaris Korte-Van el van justitie om de Vreemdelingenwet te herzien hebben rekkende gevolgen voor zowel de buitenlanders in ons land Ie (gemeente)-ambtenaren die het beleid moeten gaan uitvoeren.
De controle of een vreemdeling wel voldoet aan alle wettelijke voorwaarden wordt verschoven van de straat naar het loket: de ambtenaar krijgt er een oneigenlijke politietaak bij. De agenten moeten de voorstellen van staatssecretaris dan ook afwijzen. Dit schrijven de 42 gemeenteraadsleden van buitenlandse afkomst in ons land in een gezamenlijke brief aan de gemeenten. De raadsleden zijn op ... maart van dit jaar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen gekozen.
Het gaat om leden van etnische minderheden die werkzaam zijn in gemeenten door het hele land, variërend van Rotterdam tot Venlo en Biddinghuizen. De raadsleden roepen het college B en W van hun gemeente op plaatselijke protestacties tegen de voorgenomen herziening van de vreemdelingenwetgeving te ondernemen. Verder zouden de gemeenten bezwaren bij de staatssecretaris kenbaar moeten maken en zou de Vereniging van Nederlandse Gemeen (VNG) moeten aansporen de plannen van de hand te wijzen, voorstellen van de staatssecretaris zijn vastgelegd in de notitie heroverweging vreemdelingenwetgeving, die in november in de Tweede Kamer aan de orde komt.
Circulaires
...te van Hemel wil de Vreemdelingenwet uit 1965 vervangen door
een meer op de hedendaagse situatie toegesneden versie. Doel daarvan is het terugdringen van het aantal circulaires, die zich nu in de praktijk opstapelen en te zamen het beleid verstoren. De rechtspositie van de buitenlanders kan hierdoor worden aangetast of versterkt zonder dat daarvoor een wetswijziging heeft plaatsgevonden.
De Kamer drong in 1983 aan op vereenvoudiging van de regelgeving door een nieuwe wet. De staatssecretaris schrijft nu dat zij tevens de rechtspositie van vreemdelingen in ons land wil versterken. Haar notitie is een aanzet: zij wil een „principiële en diepgaande discussie" met de Kamer aangaan.
Vooruitlopend op die discussie hebben de minderhedenorganisaties, vakbonden, adviesraden en andere betrokken instanties de kans gehad te reageren. Dat leverde en storm van kritiek op.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 oktober 1986
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 oktober 1986
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's