Bekijk het origineel

Savimbi roept op tot vredesbesprekingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Savimbi roept op tot vredesbesprekingen

Unita-leider spreekt EP toe

2 minuten leestijd

STRAATSBURG — De Angolese verzetsleider Jonas Savimbi heeft gisteren in Straatsburg president José Eduardo dos Santos van Angola opgeroepen tot vredesonderhandelingen. Wat Savimbi's Unita betreft geldt de terugtrekking van de 45.000 man Cubaanse troepenmacht uit Angola, die naar zijn zeggen 45.000 man sterk is, niet langer als voorwaarde vooraf.

Savimbi, die openlijke steun geniet van Zuid-Afrika en onder meer door de Verenigde Staten van wapens wordt voorzien, deed zijn oproep tijdens een omstreden bezoek aan enkele fracties in het Europese Parlement. Hij was uitgenodigd door 93 christen-democraten, liberalen en conservatieven.

Op de christen-democratische parlementsvoorzitter Pierre Pflimlin werd zware druk uitgeoefend om Savimbi niet te ontvangen, onder meer door ambassadeurs van de ACP-landen. De ambassadeur van Angola bij de Europese Gemeenschap noemde de Unita een terroristische organisatie. Angola is samen met de andere ACPlanden (een groep van 66 landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Pacific) verbonden met de EG door de conventie van Lomé.

„Dagelijks bestuur"

Tijdens een persconferentie gaf Savimbi, na enig overleg met de aanwezige parlementariërs, te kennen dat hij piet door Pflimlin was ontvangen. Een woordvoerder van de Europese Conmiissie had dinsdag in Brussel al verklaard dat Savimbi niet zou worden ontvangen door vertegenwoordigers van het „dagelijks beestuur" van de EG, op welk niveau dan ook.

Savimbi die ontkende dat hij over een Zuidafrikaans paspoort beschikt, maar niet duidelijk maakte op welk diplomatiek paspoort hij wel reist, sprak gisteren toch over een „zeer nuttig" bezoek aan Straatsburg. Hij reisde gisteravond door naar Parijs waar hij „mogelijk zou worden ontvangen door de voorzitter van het Franse parlement, Chaban-Delmas. Een Franse diplomaat in Straatsburg zei echter dat er nog geen enkele indicatie was van het niveau waarop Savimbi zou worden ontvangen. Savimbi hoopt later door te reizen naar Londen en Bonn, zo zei hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 oktober 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Savimbi roept op tot vredesbesprekingen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 oktober 1986

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken