Zwitserse horloges lopen achterstand in
Grote industrie keert weer dividend uit
ZURICH — De aankondiging door een van de grootste Zwitserse horloge-industrieën dat zij dit jaar weer dividend zal uitkeren is een belangrijk teken dat het weer bergopwaarts gaat met de Zwitserse fabrikanten van uurwerken. Societé Suisse de Microelectronique et d'Horlogerie (SMH) liet gisteren weten dat de winst vorig jaar was verdubbeld tot 60,4 miljoen Zwitserse frank (82,7 miljoen gulden).
Tevens maakte de voorzitter van de raad van bestuur van SMH, Nicholas Hayek, bekend dat er in 1986 vijf procent dividend uitgekeerd zal worden. Al sinds het begin van de jaren tachtig werd er geen dividend meer uitgekeerd. SMH, dat de bekende Zwitserse merken Omega, Tissot en Swatch op de markt brengt, verwacht dit jaar vijftien miljoen horloges te verkopen, veertig procent meer dan in 1985. De omzet zal 1,8 miljard frank (2,4 miljard gulden) bedragen.
De -groep werd- in 1983 gevormd door de fusie van twee concerns, AUgemeine Schweizerische Uhrenindustrie en Societé Suisse pour l'Industrie Horlogère. De fusie was een onderdeel van een groot reddingsplan dat was opgesteld door de banken waarbij de bedrijven in het krijt stonden. Het reddingsplan stond onder leiding van de Swiss Bank Corporation en de Union Bank of Switzerland en hield verder in dat de nieuwe onderneming 650 miljoen frank aan steun kreeg.
De Zwitserse horloge-industrie, die op dat moment uit een groot aantal kleine zelfstandige bedrijven bestond, was eind jaren zeventig en begin jaren tachtig op de rand van de afgrond gebracht door de concurrentie van goedkope quartzhorloges afkomstig uit Japan en Hongkong.
Ommekeer
De jaren vanaf 1983 hebben een duidelijke ommekeer in de resultaten van, de onderneming te zien gegeven. De omzet werd sterk gestimuleerd door het succes van de laag geprijsde en populaire Swatch-horloges. Tegelijkertijd werden de kosten sterk gedrukt door een grondige herstructurering en de vermindering van het aantal werknemers.
De winstcijfers konden spoedig weer in zwarte inkt worden geschreven en dat het goed ging bleek vooral uit de verkoop van een belang van 51 procent in SMH door de banken aan een groep ondernemers onder leiding van de huidige topman Hayek. Hayek kon gisteren verder meedelen dat ook Omega op het punt staat weer winst te maken. Een kwart van de aandelen SMH bevindt zich in handen van het publiek en de rest is verdeeld over de groep van Hayek en de banken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 oktober 1986
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 oktober 1986
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's